“Гласова” манифестација из угла статистике: На листи 397 имена

 Дарко Пашагић
“Гласова” манифестација из угла статистике: На листи 397 имена

БАЊАЛУКА - Запослени у спортској редакцији “Гласа Српске” пред крај сваке године сумирају резултате наших најбољих спортиста и увијек је лијепо осврнути се на статистику и присјетити се времена које је иза нас.

Тако с поносом можемо да кажемо да се током 67 година, од већ давне 1955. године до данас, на лиси десет најбољих појавило 397 спортиста, а само њих шест било је у одабраном друштву и у изборима Босанске Крајине и Републике Српске.

То су спортски пилот Драшко Божић, бициклиста и аутомобилиста Танасије Куваља, кошаркашице Слађана Голић и Санда Вуковић, кошаркаш Драган Вуковић и атлетичарка Радиславка Рачић.

У првих 37 избора бирани су најбољи спортисти Босанске Крајине и за то вријеме на листи су се нашла 204 имена. Од 1992. бирају се најбољи у Српској и за 30 година кроз листе продефиловало је 199 спортиста.

Највише успјеха све укупно имао је некадашњи рукометаш Борца Јеролим Караџа, који се на листи најбољих нашао десет пута. Чувени “летећи доктор” који је преминуо 13. септембра прошле године, подвиг је остварио у периоду од 1956. до 1969. године када се десет пута нашао међу елитом. Био је пет пута најбољи, од тога четири пута узастопно, што ће сигурно још дуго година бити недостижан рекорд. Осим тога два пута је био други, а по једном трећи, четврти и седми. Када се све сабере, скупио је 87 бодова, 22 више од још једне хероине свог доба, Слађане Голић. Кошаркашка краљица девет пута је била међу најбољима (седам у Босанској Крајини и два у Републици Српској) и сакупила је 65 бодова, док је трећи џудиста Леотара Митар Мрдић, који је у девет избора сакупио 59 бодова.

Ако би се само гледали резултати у изборима Босанске Крајине, Караџа је убједљиво први, док је на другом мјесту ове листе некадашњи шахиста бањалучког “Никице Павлића” Енвер Букић, који се осам пута нашао у изабраном друштву. Трећи је кајакаш бањалучког Врбаса Златан Ибрахимбеговић који се међу десет најбољих нашао седам пута.

На листи најбољих у Републици Српској је Мрдић, који је из девет пута сакупио 59 бодова. Други је кик-боксер Драженко Нинић, који се шест пута појављивао на листама, док је трећи кајакаш бањалучког Врбаса Дарко Савић, који је у седам избора сакупио 46 бодова.

Када би се само гледало колико се ко пута нашао у одабраном друштву опет би Караџа био на првом мјесту, јер је међу најбољима био десет пута. Иза њега Голићева и Мрдић са по девет, док су Букић и рукометаш Борца и освајач златне олимпијске медаље из Минхена 1972. године Милорад Каралић, на листама били по осам пута.

Вјечна листа

1. Јеролим Караџа       87 (10)

2. Слађана Голић         65 (9)

3. Митар Мрдић 59 (9)

4. Енвер Букић    55 (8)

5. Златан Ибрахимбеговић    52 (7)

6. Драженко Нинић      51 (6)

7. Златан Арнаутовић  49 (6)

8. Милорад Каралић    47 (8)

9. Дарко Савић   46 (7)

10. Небојша Поповић   45 (6)

Босанска Крајина

1. Јеролим Караџа       87 (10)

2. Енвер Букић    55 (8)

3. Златан Ибрахимбеговић    52 (7)

4. Златан Арнаутовић  49 (6)

5. Слађана Голић         48 (7)

6. Милорад Каралић    47 (8)

7. Небојша Поповић     45 (6)

8. Маријан Бенеш         41 (5)

9. Кемал Арнаутовић   38 (6)

10. Танасије Куваља    37 (5)

Република Српска

1. Митар Мрдић 59 (9)

2. Драженко Нинић      51 (6)

3. Дарко Савић   46 (7)

4. Жана Новаковић      36 (5)

5. Дијана Васић   35 (4)

6. Зоран Кукић   28 (4)

6. Далибор Илић 28 (4)

8. Лусија Кимани          28 (4)

9. Михајло Чепркало   27 (3)

10. Горан Пашић          26 (6)

Почело с Петричевићем

Први избор одржан је 1955. године, када су “Крајишке новине” (данашњи “Глас Српске”) изабрале десет најбољих спортиста Босанске Крајине. За најбољег изабран је гимнастичар Мирко Петричевић, 
иза њега су се пласирали: Владо Козомара (шах), Анте Фригановић (рукомет), Фатима Тафиловић (гимнастика), Јосип Рачки (кошарка и рукомет), Раде Кондић (тенис), Божидар Јовановић (фудбал), Перо Поповић (мотоциклизам), Ћамила Кантзаревић (атлетика) и Ранко Грубор (стони тенис).

Ступар за крај

Посљедњи Избор десет најбољих спортиста Босанске Крајине одржан је 1991. године. У тој 37. акцији “Гласа” за најбољег изабран је рукометаш Борца Горан Ступар, који је с репрезентацијом Југославије освојио титулу шампиона свијета у омладинској конкуренцији. Иза њега су се у одабраном друштву нашли: Милорад Билбија (фудбал), Нермин Шабановић (бокс), Драган Вуковић (кошарка), Танасије Кувања (аутомобилизам), Божидар Јовић (рукомет), Јосип Поповић (падобранство), Јусуф Диздаревић (кајак), Санда Вуковић (кошарка) и Синиша Кезић (мотоциклизам).

Кременовић први лауреат
Први Избор десет најбољих спортиста Републике Српске, а 38. у организацији дневног листа РС одржан је 8. јануара 1993. године у Великој сали Дома културе, данашњој Концертној дворани Банског двора.

Тада је за најбољег спортисту 1992. године изабран каратиста Мирољуб Кременовић. Иза њега су се листи нашли: Душко Божић (спортско пилотирање), Милош Грујић (скијање), Горан Ђукић (фудбал), Мехмедалија Мулабдић (рукомет), Танасије Куваља (аутомобилизам), Никола Бојић (спортско пилотирање), Душица Стопајник (кошарка), Драган Вуковић (кошарка) и Жељко Петровић (атлетика).

Манифестација под маскама

Сигурно најчуднији избор био је 2020. године у јеку пандемије вируса корона. Манифестација је одржана згради Радио-телевизије Републике Српске, сви учесници су на позорницу излазили с маскама, што се види и на слици на којој предсједник жирија Дејан Савић додјељује признање најбољем Далибору Илићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана