“Glasova” manifestacija iz ugla statistike: Na listi 397 imena

 Darko Pašagić
“Glasova” manifestacija iz ugla statistike: Na listi 397 imena

BANjALUKA - Zaposleni u sportskoj redakciji “Glasa Srpske” pred kraj svake godine sumiraju rezultate naših najboljih sportista i uvijek je lijepo osvrnuti se na statistiku i prisjetiti se vremena koje je iza nas.

Tako s ponosom možemo da kažemo da se tokom 67 godina, od već davne 1955. godine do danas, na lisi deset najboljih pojavilo 397 sportista, a samo njih šest bilo je u odabranom društvu i u izborima Bosanske Krajine i Republike Srpske.

To su sportski pilot Draško Božić, biciklista i automobilista Tanasije Kuvalja, košarkašice Slađana Golić i Sanda Vuković, košarkaš Dragan Vuković i atletičarka Radislavka Račić.

U prvih 37 izbora birani su najbolji sportisti Bosanske Krajine i za to vrijeme na listi su se našla 204 imena. Od 1992. biraju se najbolji u Srpskoj i za 30 godina kroz liste prodefilovalo je 199 sportista.

Najviše uspjeha sve ukupno imao je nekadašnji rukometaš Borca Jerolim Karadža, koji se na listi najboljih našao deset puta. Čuveni “leteći doktor” koji je preminuo 13. septembra prošle godine, podvig je ostvario u periodu od 1956. do 1969. godine kada se deset puta našao među elitom. Bio je pet puta najbolji, od toga četiri puta uzastopno, što će sigurno još dugo godina biti nedostižan rekord. Osim toga dva puta je bio drugi, a po jednom treći, četvrti i sedmi. Kada se sve sabere, skupio je 87 bodova, 22 više od još jedne heroine svog doba, Slađane Golić. Košarkaška kraljica devet puta je bila među najboljima (sedam u Bosanskoj Krajini i dva u Republici Srpskoj) i sakupila je 65 bodova, dok je treći džudista Leotara Mitar Mrdić, koji je u devet izbora sakupio 59 bodova.

Ako bi se samo gledali rezultati u izborima Bosanske Krajine, Karadža je ubjedljivo prvi, dok je na drugom mjestu ove liste nekadašnji šahista banjalučkog “Nikice Pavlića” Enver Bukić, koji se osam puta našao u izabranom društvu. Treći je kajakaš banjalučkog Vrbasa Zlatan Ibrahimbegović koji se među deset najboljih našao sedam puta.

Na listi najboljih u Republici Srpskoj je Mrdić, koji je iz devet puta sakupio 59 bodova. Drugi je kik-bokser Draženko Ninić, koji se šest puta pojavljivao na listama, dok je treći kajakaš banjalučkog Vrbasa Darko Savić, koji je u sedam izbora sakupio 46 bodova.

Kada bi se samo gledalo koliko se ko puta našao u odabranom društvu opet bi Karadža bio na prvom mjestu, jer je među najboljima bio deset puta. Iza njega Golićeva i Mrdić sa po devet, dok su Bukić i rukometaš Borca i osvajač zlatne olimpijske medalje iz Minhena 1972. godine Milorad Karalić, na listama bili po osam puta.

Vječna lista

1. Jerolim Karadža       87 (10)

2. Slađana Golić         65 (9)

3. Mitar Mrdić 59 (9)

4. Enver Bukić    55 (8)

5. Zlatan Ibrahimbegović    52 (7)

6. Draženko Ninić      51 (6)

7. Zlatan Arnautović  49 (6)

8. Milorad Karalić    47 (8)

9. Darko Savić   46 (7)

10. Nebojša Popović   45 (6)

Bosanska Krajina

1. Jerolim Karadža       87 (10)

2. Enver Bukić    55 (8)

3. Zlatan Ibrahimbegović    52 (7)

4. Zlatan Arnautović  49 (6)

5. Slađana Golić         48 (7)

6. Milorad Karalić    47 (8)

7. Nebojša Popović     45 (6)

8. Marijan Beneš         41 (5)

9. Kemal Arnautović   38 (6)

10. Tanasije Kuvalja    37 (5)

Republika Srpska

1. Mitar Mrdić 59 (9)

2. Draženko Ninić      51 (6)

3. Darko Savić   46 (7)

4. Žana Novaković      36 (5)

5. Dijana Vasić   35 (4)

6. Zoran Kukić   28 (4)

6. Dalibor Ilić 28 (4)

8. Lusija Kimani          28 (4)

9. Mihajlo Čeprkalo   27 (3)

10. Goran Pašić          26 (6)

Počelo s Petričevićem

Prvi izbor održan je 1955. godine, kada su “Krajiške novine” (današnji “Glas Srpske”) izabrale deset najboljih sportista Bosanske Krajine. Za najboljeg izabran je gimnastičar Mirko Petričević, 
iza njega su se plasirali: Vlado Kozomara (šah), Ante Friganović (rukomet), Fatima Tafilović (gimnastika), Josip Rački (košarka i rukomet), Rade Kondić (tenis), Božidar Jovanović (fudbal), Pero Popović (motociklizam), Ćamila Kantzarević (atletika) i Ranko Grubor (stoni tenis).

Stupar za kraj

Posljednji Izbor deset najboljih sportista Bosanske Krajine održan je 1991. godine. U toj 37. akciji “Glasa” za najboljeg izabran je rukometaš Borca Goran Stupar, koji je s reprezentacijom Jugoslavije osvojio titulu šampiona svijeta u omladinskoj konkurenciji. Iza njega su se u odabranom društvu našli: Milorad Bilbija (fudbal), Nermin Šabanović (boks), Dragan Vuković (košarka), Tanasije Kuvanja (automobilizam), Božidar Jović (rukomet), Josip Popović (padobranstvo), Jusuf Dizdarević (kajak), Sanda Vuković (košarka) i Siniša Kezić (motociklizam).

Kremenović prvi laureat
Prvi Izbor deset najboljih sportista Republike Srpske, a 38. u organizaciji dnevnog lista RS održan je 8. januara 1993. godine u Velikoj sali Doma kulture, današnjoj Koncertnoj dvorani Banskog dvora.

Tada je za najboljeg sportistu 1992. godine izabran karatista Miroljub Kremenović. Iza njega su se listi našli: Duško Božić (sportsko pilotiranje), Miloš Grujić (skijanje), Goran Đukić (fudbal), Mehmedalija Mulabdić (rukomet), Tanasije Kuvalja (automobilizam), Nikola Bojić (sportsko pilotiranje), Dušica Stopajnik (košarka), Dragan Vuković (košarka) i Željko Petrović (atletika).

Manifestacija pod maskama

Sigurno najčudniji izbor bio je 2020. godine u jeku pandemije virusa korona. Manifestacija je održana zgradi Radio-televizije Republike Srpske, svi učesnici su na pozornicu izlazili s maskama, što se vidi i na slici na kojoj predsjednik žirija Dejan Savić dodjeljuje priznanje najboljem Daliboru Iliću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana