Затлер: Пут ка ЕУ значи достизање стандарда у свим областима живота

Срна
Затлер: Пут ка ЕУ значи достизање стандарда у свим областима живота

САРАЈЕВО - Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер изјавио је да пут БиХ ка ЕУ значи достизање стандарда Уније у свим областима живота, те низ реформи које институције и грађани морају провести како би се приближили тим стандардима, те поновио спремност ЕУ и земаља чланица да подрже напоре БиХ ка њеном европском путу.

На јавној дебати "Заједно смо ЕУропа" Затлер је рекао да велика већина грађана БиХ подржава чланство земље у ЕУ, те додао да би им политички представници у земљи требали то омогућити што прије, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

На дебати која је одржана поводом годишњице објаве Мишљења Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ, предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић рекао је да је на загребачком самиту потврђена подршка европској перспективи западног Балкана и потреби убрзања процеса европских интеграција.

Он је захвалио ЕУ за подршку коју је пружила БиХ у одговору на епидемију вируса корона, као и прије тога.

Дебата је била подијељена у три цјелине у којима је било говора о наредним корацима на испуњавању приоритета из Мишљења, као и о укључивању грађана у демократске процесе у БиХ.

У оквиру дискусије о владавини права званично је представљен и онлајн портал за комуникацију са грађанима "Право на правду" коју је уз подршку ЕУ покренуло удружење "Ваша права".

Директор те организације Емир Прцановић истакао је да портал представља наставак активности најављених послије јавне дебате о владавини права одржане у новембру прошле године уз подршку ЕУ, те да ће омогућити директну комуникацију са грађанима и подржати транспарентност кроз приступ информацијама.

Амбасадори Италије у БиХ Никола Минаси и Чешке Ивана Хвалсова говорили су о значају владавине права за живот грађана, док је предсједник Општинског суда у Сарајеву Јања Јовановић закључила да правосуђе треба помоћи грађанима да благовремено и ефикасно остваре своја права.

Директор Дирекције за европске интеграције БиХ Емир Дилберовић истакао је потребу за већим степеном укључености грађана и цивилног друштва у процесу интеграција, док је амбасадор Шведске Јохана Стромквист додала да је учешће грађана битно у сваком аспекту процеса и да се тиме оснажује и његова транспарентност.

Амбасадор Њемачке у БиХ Маргарет Убер рекла је да би већа укљученост грађана БиХ допринијела томе да буду боље обавијештени о приликама у земљи.

Мишљење Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у БиХ објављено је 29. маја прошле године. Заједно са пратећим Аналитичким извјештајем, овај документ утврдио је препоруке како би земља даље напредовала у процесу приближавања ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана