Zatler: Put ka EU znači dostizanje standarda u svim oblastima života

Srna
Zatler: Put ka EU znači dostizanje standarda u svim oblastima života

SARAJEVO - Šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler izjavio je da put BiH ka EU znači dostizanje standarda Unije u svim oblastima života, te niz reformi koje institucije i građani moraju provesti kako bi se približili tim standardima, te ponovio spremnost EU i zemalja članica da podrže napore BiH ka njenom evropskom putu.

Na javnoj debati "Zajedno smo EUropa" Zatler je rekao da velika većina građana BiH podržava članstvo zemlje u EU, te dodao da bi im politički predstavnici u zemlji trebali to omogućiti što prije, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Na debati koja je održana povodom godišnjice objave Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao je da je na zagrebačkom samitu potvrđena podrška evropskoj perspektivi zapadnog Balkana i potrebi ubrzanja procesa evropskih integracija.

On je zahvalio EU za podršku koju je pružila BiH u odgovoru na epidemiju virusa korona, kao i prije toga.

Debata je bila podijeljena u tri cjeline u kojima je bilo govora o narednim koracima na ispunjavanju prioriteta iz Mišljenja, kao i o uključivanju građana u demokratske procese u BiH.

U okviru diskusije o vladavini prava zvanično je predstavljen i onlajn portal za komunikaciju sa građanima "Pravo na pravdu" koju je uz podršku EU pokrenulo udruženje "Vaša prava".

Direktor te organizacije Emir Prcanović istakao je da portal predstavlja nastavak aktivnosti najavljenih poslije javne debate o vladavini prava održane u novembru prošle godine uz podršku EU, te da će omogućiti direktnu komunikaciju sa građanima i podržati transparentnost kroz pristup informacijama.

Ambasadori Italije u BiH Nikola Minasi i Češke Ivana Hvalsova govorili su o značaju vladavine prava za život građana, dok je predsjednik Opštinskog suda u Sarajevu Janja Jovanović zaključila da pravosuđe treba pomoći građanima da blagovremeno i efikasno ostvare svoja prava.

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Emir Dilberović istakao je potrebu za većim stepenom uključenosti građana i civilnog društva u procesu integracija, dok je ambasador Švedske Johana Stromkvist dodala da je učešće građana bitno u svakom aspektu procesa i da se time osnažuje i njegova transparentnost.

Ambasador Njemačke u BiH Margaret Uber rekla je da bi veća uključenost građana BiH doprinijela tome da budu bolje obaviješteni o prilikama u zemlji.

Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u BiH objavljeno je 29. maja prošle godine. Zajedno sa pratećim Analitičkim izvještajem, ovaj dokument utvrdio je preporuke kako bi zemlja dalje napredovala u procesu približavanja EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana