Вишковић: Основали смо агенцију за лијекове и реализоваћемо своје акте

Срна
Foto: ГС

БАЊАЛУКА- Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је Српска кренула у оснивање властите агенције за лијекове након што је Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ у јеку пандемије вируса корона забранила употребу кисеоника у здравственом сектору Српске, што је био атак на здравље грађана Републике који је упоредио са тероризмом.

"Ми нисмо могли дозволити оно што је тада урадила агенција на нивоу БиХ и зато смо основали своју. И ићи ћемо даље у реализацију свих наших аката на том плану, свидјело се то некоме или не", рекао је Вишковић коментаришући захтјев предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефик Џаферовића Уставном суду БиХ за оцјену уставности Закона о лијековима и медицинским средствима и допуну Закона о републичкој управи Српске.

Вишковић је новинарима у Бањалуци појаснио да је потез Агенције за лијекове БиХ био усмјерен на здравље овдашњих пацијената, иако је касније доказано да је кисеоник апсолутно исправан.

"О томе данас скоро да нико не пише, ни говори, нити га то занима, али у датом моменту је на Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ било близу 300 пацијената који би били животно угрожени уколико би остали без кисеоника. Ми то нисмо могли дозволити и у том моменту смо тражили продужење рокова да усагласимо `неправилности` како су их назвали из Агенције за лијекове БиХ. А онда кажу људска грешка...", рекао је Вишковић.

Он је додао да је то у ствари било чисто политичко обрачунавање са неистомишљеницима у смислу да некога треба прогласити неспособним јер није у позицији да грађанима обезбиједи кисеоник или да људи изгубе живот због тога.

Вишковић је навео да се УКЦ у том тешком времену пандемије када се десила забрана, мјесец и по дана снабдијева кисеоником из донација премијера Српске.

"Док сам на овој позицији никада нећу дозволити да било која институција са заједничког нивоа власти учини нешто лоше према Српској, а поготово према пацијентима који су се управо захваљујући том кисеонику лијечили од вируса. А показали смо и доказали да је тај кисеоник који је кориштен у здравственом сектору Српске бољег квалитета него оно што се звало `медицински` кисеоник", рекао је Вишковић.

Он је закључио да је потез забране био "планирани злочин" према грађанима Српске, прије свега људима којима је тај кисеоник значио живот.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана