Višković: Osnovali smo agenciju za lijekove i realizovaćemo svoje akte

Srna
Foto: GS

BANjALUKA- Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je Srpska krenula u osnivanje vlastite agencije za lijekove nakon što je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH u jeku pandemije virusa korona zabranila upotrebu kiseonika u zdravstvenom sektoru Srpske, što je bio atak na zdravlje građana Republike koji je uporedio sa terorizmom.

"Mi nismo mogli dozvoliti ono što je tada uradila agencija na nivou BiH i zato smo osnovali svoju. I ići ćemo dalje u realizaciju svih naših akata na tom planu, svidjelo se to nekome ili ne", rekao je Višković komentarišući zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefik Džaferovića Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima i dopunu Zakona o republičkoj upravi Srpske.

Višković je novinarima u Banjaluci pojasnio da je potez Agencije za lijekove BiH bio usmjeren na zdravlje ovdašnjih pacijenata, iako je kasnije dokazano da je kiseonik apsolutno ispravan.

"O tome danas skoro da niko ne piše, ni govori, niti ga to zanima, ali u datom momentu je na Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ bilo blizu 300 pacijenata koji bi bili životno ugroženi ukoliko bi ostali bez kiseonika. Mi to nismo mogli dozvoliti i u tom momentu smo tražili produženje rokova da usaglasimo `nepravilnosti` kako su ih nazvali iz Agencije za lijekove BiH. A onda kažu ljudska greška...", rekao je Višković.

On je dodao da je to u stvari bilo čisto političko obračunavanje sa neistomišljenicima u smislu da nekoga treba proglasiti nesposobnim jer nije u poziciji da građanima obezbijedi kiseonik ili da ljudi izgube život zbog toga.

Višković je naveo da se UKC u tom teškom vremenu pandemije kada se desila zabrana, mjesec i po dana snabdijeva kiseonikom iz donacija premijera Srpske.

"Dok sam na ovoj poziciji nikada neću dozvoliti da bilo koja institucija sa zajedničkog nivoa vlasti učini nešto loše prema Srpskoj, a pogotovo prema pacijentima koji su se upravo zahvaljujući tom kiseoniku liječili od virusa. A pokazali smo i dokazali da je taj kiseonik koji je korišten u zdravstvenom sektoru Srpske boljeg kvaliteta nego ono što se zvalo `medicinski` kiseonik", rekao je Višković.

On je zaključio da je potez zabrane bio "planirani zločin" prema građanima Srpske, prije svega ljudima kojima je taj kiseonik značio život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana