Тадић: Предмети трговине људима - приоритет у раду тужилаштава

Срна
Тадић: Предмети трговине људима - приоритет у раду тужилаштава

САРАЈЕВО - Главни тужилац БиХ Гордана Тадић истакла је да ће предмети у вези са трговином људима бити приоритет у раду тужилаштава у БиХ, као и Ударне групе за борбу против трговине људима и илегалних миграција.

Тадићева је, учествујући у видео-конференцији тужилаца посвећеној заштити жртава трговине људима, истакла значај процесуирања кривичних дјела трговине људима и заштите жртава, као заштите основних вриједности заштићених међународним конвенцијама о људским правима, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

На састанку су тужиоци и експерти разговарали о искуствима у процесуирању кривичних дјела трговине људима у сврхе различитих видова експлоатације жртава, а могла су се чути и искуства директора Канцеларије за жртве злочина у оквиру Министарства правде САД Џесике Харт, која су се односила на правосудни аспект овог проблема.

Хартова је говорила и о активностима које се предузимају на заштити и збрињавању жртава, вођењу података и евиденција о регистрованим жртвама трговине људима, као и напорима земаља и влада на обезбјеђивању финансијских средстава за помоћ жртвама, те свим другим битним питањима из ове области.

Један од излагача био је и тужилац Тужилаштва БиХ Сенад Осмић, који је са учесницима конференције подијелио своја искуства у раду на овој врсти предмета, а посебно у области заштите жртава трговине људима.

Организатор састанка је Министарство правосуђа САД, уз подршку америчке Амбасаде у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана