Tadić: Predmeti trgovine ljudima - prioritet u radu tužilaštava

Srna
Tadić: Predmeti trgovine ljudima - prioritet u radu tužilaštava

SARAJEVO - Glavni tužilac BiH Gordana Tadić istakla je da će predmeti u vezi sa trgovinom ljudima biti prioritet u radu tužilaštava u BiH, kao i Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija.

Tadićeva je, učestvujući u video-konferenciji tužilaca posvećenoj zaštiti žrtava trgovine ljudima, istakla značaj procesuiranja krivičnih djela trgovine ljudima i zaštite žrtava, kao zaštite osnovnih vrijednosti zaštićenih međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Na sastanku su tužioci i eksperti razgovarali o iskustvima u procesuiranju krivičnih djela trgovine ljudima u svrhe različitih vidova eksploatacije žrtava, a mogla su se čuti i iskustva direktora Kancelarije za žrtve zločina u okviru Ministarstva pravde SAD Džesike Hart, koja su se odnosila na pravosudni aspekt ovog problema.

Hartova je govorila i o aktivnostima koje se preduzimaju na zaštiti i zbrinjavanju žrtava, vođenju podataka i evidencija o registrovanim žrtvama trgovine ljudima, kao i naporima zemalja i vlada na obezbjeđivanju finansijskih sredstava za pomoć žrtvama, te svim drugim bitnim pitanjima iz ove oblasti.

Jedan od izlagača bio je i tužilac Tužilaštva BiH Senad Osmić, koji je sa učesnicima konferencije podijelio svoja iskustva u radu na ovoj vrsti predmeta, a posebno u oblasti zaštite žrtava trgovine ljudima.

Organizator sastanka je Ministarstvo pravosuđa SAD, uz podršku američke Ambasade u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana