Lov gazda sa Jadrana ne prestaje 

Danijela Bajić
Lov gazda sa Jadrana ne prestaje 

BANjALUKA - Poslodavci duž Jadranske obale ovih dana užurbano traže radnike, što plaši domaće ugostitelje, jer su zbog konkurencije iz Hrvatske i Crne Gore, gdje je već otišao veliki broj kuvara i konobara, mnogi pozatvarali lokale u kojima prosto više nije imao ko da radi. 

Ljetna turistička sezona u Hrvatskoj i Crnoj Gori, gdje plata za konobare kreće od 1.200 evra, dok za glavne kuvare i roštilj majstore premašuje 2.000 evra, samo što nije počela, a tamošnji poslodavci i dalje tragaju za radnicima. Ako je suditi po oglasima, radne snage nedostaje u svim sektorima, a posebno je pogođen turizam. 

Predsjednik Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva Republike Srpske “Horeka” Dalibor Šajić kazao je za “Glas” da su ugostitelji u manjim sredinama primorani da zatvaraju svoje lokale, jer ne mogu naći radnike.

- Konstantno nam nedostaje radne snage, pogotovo edukovane. U većim gradovima, poput Banjaluke, gdje su studentski centri, ali i veća konkurencija radnika, od kojih su mnogi zašli u godine pa ne žele da napuste porodicu, unaprijed se dogovorimo da li će ko otići ili neće, kako bismo premostili sezonu. Nama je najveći problem kad neko ode u maju, a nije najavio - kazao je Šajić.

Dodao je da problem nedostatka radne snage izmiče kontroli te da se s tim više nemoguće boriti. 

- U školama, gdje se edukuje kadar za turizam i ugostiteljstvo, nema dovoljno đaka. S druge strane, ne možemo odgovoriti sa platama kao što se sezonski radi, primjera radi, u Hrvatskoj - rekao je Šajić. 

Hrvatska je ove godine za svoju turističku sezonu izdala više od 7.000 dozvola, za koje je aplicirao veliki broj kuvara sa Filipina, Kube i Šri Lanke. 

- U Hrvatskoj više neće biti tolika potreba za kuvarima, kolika će biti za konobarima koji pričaju naš jezik. Tako da je situacija i dalje neizvjesna - kazao je Šajić.

Prema njegovim riječima, teško je znati tačan broj radnika koji odlazi u Hrvatsku i Crnu Goru na sezonski rad, jer niko ne vodi evidenciju, ali je činjenica da hrle. Ništa bolje od Srpske, o pitanju radnika, dodaje on, ne prolaze ni ugostitelji u Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i FBiH sa kojima je stalno u kontaktu.  

- Moraćemo svi zajedno nešto preduzimati i na neki novi način stimulisati mlade ljude na edukaciju i prekvalifikaciju, jer ne vidim razlog zbog čega svi izbjegavaju ovu oblast, u kojoj će radnici u budućnosti biti veoma dobro plaćeni - istakao je Šajić.

Direktor Agencije za posredovanje pri zapošljavanju “Spektar” Miroslav Vukajlović kazao je da gotovo svakodnevno stižu pitanja poslodavaca iz Hrvatske i Crne Gore za sezonske radnike. 

- Poslodavci sa Jadrana se raspituju za sve sektore. Imamo interesovanja i za vozače i dostavljače tokom sezone. Međutim, više nema ko da ide na sezonski rad, jer smo mi naše tržište rada ispraznili - kazao je Vukajlović.

Dodao je da ova agencija, kako bi poštedjela radnike, usluge posredovanja naplaćuje od poslodavca, zbog čega se uglavnom sve završava na pitanjima. 

- Glavno mjesto oglašavanja poslodavaca postale su društvene mreže, koje vrve od njihovih ponuda i oni uglavnom sami sklapaju dogovore - kazao je Vukajlović.

Problemi

Banjalučanka Branka Mišić, koja već desetu godinu odlazi u Hrvatsku na sezonski rad, kaže da će radnici ostati kod kuće kada ih ugostitelji u Srpskoj budu više cijenili. 

- Problem jeste to što se mnogi naši poslodavci ne pridržavaju gotovo nijednog zakona, jer im se može. Većina konobara je na minimalcu, a da mogu poslodavci bi im iz usta uzeli i ono bakšiša što dobiju - kazala je Mišićeva.  

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana