Đurđević: Republika Srpska je ponos za cijeli srpski narod!

SRNA
Đurđević: Republika Srpska je ponos za cijeli srpski narod!

Republika Srpska je ponos za cijeli srpski narod, lekcija iz rodoljublja i patriotizma, ona nije genocidna tvorevine, izjavila je danas u Doboju ministar porodice i demografije Srbije Milica Đurđević Stamenkovski.

Stamenkovska je istakla da je Republika Srpska odgovor na genocid, na sve pritiske i pokušaje da se srpski narod koji tu vijekovima živi iseli sa ognjišta, obespravi i doživi sudbinu sunarodnika sa drugih prostora.

"Republika Srpska je ponos za cijeli srpski narod, ona je lekcija iz rodoljublja i patriotizma i svetionik slobode i kao takva neće moći da bude osporena bez obzira na to kakav bude ishod glasanja u Generalnoj skupštini UN", rekla je Stamenkovska novinarima u Doboju.

Ona je ocijenila da niko više u svijetu, kada je riječ o rezoluciji o Srebrenici, ni među onima koji zagovaraju njeno usvajanje ni među onima koji je osporavaju, nema dilemu da je riječ o političkom dokumentu koji želi da ostavi dalekosežne političke posljedice, a meta je Republika Srpska.

"Oni žele da nakon toga pokrenu doktrinu za nepriznavanje onih entiteta koji su prema njima nastali na ratnim zločinima, na genocidu", rekla je Stamenkovska.

Prema njenim riječima, očito je da niko ne želi da obezbijedi mir i stabilnost u BiH već suprotno, da kopanjem po prošlosti aktivira novo žarište, nove sukobe i nove podjele, te je apelovala da građani koji žive u BiH na tako nešto ne nasjedaju.

Ona je ukazala na nepravdu neslućenih razmera to što se nigdje ne konstatuje da je više od 3.500 Srba stradalo u srebreničkom kraju i da su oni koji su ih počinili uglavnom prošli nekažnjeno.

Očigledno je, kaže, da srpski narod nikada nije htio da trguje svojim žrtvama i nikada nije želio da ih stavlja u politički kontekst.

"Zato nismo alarmirali čitavu međunarodnu zajednicu i tražili da naše žrtve dobiju satisfakciju time što će biti usvajani nekakvi dokumenti ili rezolucije", dodala je ona.

Ona je istakla da je veoma značajno što je odgovor na sve sabornost i jedinstvo srpskog naroda i što će zajednički skup koji je zakazan za 8. jun biti poruka da će se Srbi držati zajedno bez obzira na to kakve neprilike budu bile pred nama.

"Republika Srpska će za nas ostati i ono što je slovo Dejtona, ali prije svega izraz naroda i njihovih potreba da ovdje budu svoji na svome", rekla je Stamenkovska.

Ukazala je da se uključila velika diplomatska mašinerija i da je Srbija angažovala sve raspoložive resurse da, ako ništa drugo, osujeti namjeru da ubjedljivom većinom usvoje rezoluciju.

"To što su je odlagali nekoliko puta najbolje govori da nisu bili sigurni u ishod samog glasanja i da su morali daleko veća sredstva da ulože i daleko više lobističkih centara da pokrenu kako bi usvojili takav dokument", ocijenila je Stamenkovska.

Ona je dodala da će 24. maja cijela Srbija, dan poslije najavljenog glasanja o rezoluciji, podići trobojke i poslati poruku da su Srbi ponosan narod, a ne genocidan ili zločinački kako pokušavaju da ga etiketiraju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana