Ђурђевић: Република Српска је понос за цијели српски народ!

СРНА
Ђурђевић: Република Српска је понос за цијели српски народ!

Република Српска је понос за цијели српски народ, лекција из родољубља и патриотизма, она није геноцидна творевине, изјавила је данас у Добоју министар породице и демографије Србије Милица Ђурђевић Стаменковски.

Стаменковска је истакла да је Република Српска одговор на геноцид, на све притиске и покушаје да се српски народ који ту вијековима живи исели са огњишта, обесправи и доживи судбину сународника са других простора.

"Република Српска је понос за цијели српски народ, она је лекција из родољубља и патриотизма и светионик слободе и као таква неће моћи да буде оспорена без обзира на то какав буде исход гласања у Генералној скупштини УН", рекла је Стаменковска новинарима у Добоју.

Она је оцијенила да нико више у свијету, када је ријеч о резолуцији о Сребреници, ни међу онима који заговарају њено усвајање ни међу онима који је оспоравају, нема дилему да је ријеч о политичком документу који жели да остави далекосежне политичке посљедице, а мета је Република Српска.

"Они желе да након тога покрену доктрину за непризнавање оних ентитета који су према њима настали на ратним злочинима, на геноциду", рекла је Стаменковска.

Према њеним ријечима, очито је да нико не жели да обезбиједи мир и стабилност у БиХ већ супротно, да копањем по прошлости активира ново жариште, нове сукобе и нове подјеле, те је апеловала да грађани који живе у БиХ на тако нешто не насједају.

Она је указала на неправду неслућених размера то што се нигдје не констатује да је више од 3.500 Срба страдало у сребреничком крају и да су они који су их починили углавном прошли некажњено.

Очигледно је, каже, да српски народ никада није хтио да тргује својим жртвама и никада није желио да их ставља у политички контекст.

"Зато нисмо алармирали читаву међународну заједницу и тражили да наше жртве добију сатисфакцију тиме што ће бити усвајани некакви документи или резолуције", додала је она.

Она је истакла да је веома значајно што је одговор на све саборност и јединство српског народа и што ће заједнички скуп који је заказан за 8. јун бити порука да ће се Срби држати заједно без обзира на то какве неприлике буду биле пред нама.

"Република Српска ће за нас остати и оно што је слово Дејтона, али прије свега израз народа и њихових потреба да овдје буду своји на своме", рекла је Стаменковска.

Указала је да се укључила велика дипломатска машинерија и да је Србија ангажовала све расположиве ресурсе да, ако ништа друго, осујети намјеру да убједљивом већином усвоје резолуцију.

"То што су је одлагали неколико пута најбоље говори да нису били сигурни у исход самог гласања и да су морали далеко већа средства да уложе и далеко више лобистичких центара да покрену како би усвојили такав документ", оцијенила је Стаменковска.

Она је додала да ће 24. маја цијела Србија, дан послије најављеног гласања о резолуцији, подићи тробојке и послати поруку да су Срби поносан народ, а не геноцидан или злочиначки како покушавају да га етикетирају. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана