Створене нове партијске тврђаве

Дарко Момић
Створене нове партијске тврђаве

БАЊАЛУКА - Резултати протеклих локалних избора показали су да је већина странака, уз ријетке изузетке, задржала своја традиционална упоришта.

Поједине партије добиле су нове бастионе у свега неколико локалних заједница, док су истовремено неке друге странке избрисане са политичке мапе у срединама у којима су годинама правиле најбољи резултат. Поред тога, новоформиране странке, као што су ДЕМОС и СПС, којима је ово било прво самостално учешће на изборима, помрсиле су рачуне бившим страначким колегама из ДНС-а и СП-а и преотеле им бираче у њиховим некадашњим упориштима.

Најјача странка у Српској, СНСД, убједљиво најбољи резултат направила је у Рибнику, гдје је за ову странку гласало више од 71 одсто бирача. Послије Рибника је Добој, гдје је СНСД добио више од 59 одсто гласова. Слиједе Калиновик у којем је ова странка добила подршку 52 одсто бирача, а потом традиционални бастиони СНСД-а Лакташи и Србац са подршком од око 45 одсто бирача, затим Власеница са 44 одсто, те Источно Ново Сарајево, Мркоњић Град и Шипово у којима је за СНСД гласало око 42 одсто бирача.

Једина локална заједница у којој је СДС одувао конкуренцију је општина Источни Стари Град, у којој је за ову странку гласало више од 75 одсто бирача, али с обзиром на то да у овој општини право гласа има тек нешто више од 1.100 бирача, Источни Стари Град не може да се назива класичним бастионом некада најјаче странке у Српској. Тај епитет могу да понесу Лопаре, гдје је за СДС гласало 42 одсто бирача и то је једина општина у којој је ова странка добила више од 40 одсто гласова. Слиједе Источна Илиџа и Угљевик, који су са подршком од око 34 одсто бирача остали неосвојиви бастиони СДС-а.

Котор Варош, у којем је ПДП добио подршку више од 22 одсто бирача, остао је њихово највеће утврђење, али најзначајнији успјех ова странка направила је у Бањалуци, гдје је, поред побједе њеног кандидата за градоначелника, одборничку листу ове странке подржало 20 одсто бирача, што је вишеструко више од 7,8 одсто колико је ПДП добио у Бањалуци на локалним изборима 2016. године.

Послије скоро двије деценије Приједор више није највећи бастион ДНС-а, јер је ова странка добила нешто више од 21 одсто гласова, за разлику од 2016. године када је за ДНС гласало 30 одсто Приједорчана. Најбољи резултат ова странка направила је у Дубици, одакле је генерални секретар Дарко Бањац, гдје је добила 29 одсто гласова, а слиједи Оштра Лука са 26, те Источно Ново Сарајево, из којег долази лидер Ненад Нешић, са скоро 20 одсто гласова.

Социјалистичка партија највећу подршку од 20 одсто гласова поново је добила у Пелагићеву, а слиједе Мркоњић Град са 14 и Дервента, гдје је за СП гласало 13 одсто бирача. Највећу подршку Уједињена Српска има у Градишци, гдје је за њих гласало 15 одсто бирача, а потом у Братунцу, у којем је УС подржало 14 одсто бирача.

Новоформирани СПС Горана Селака најбољи резултат направио је у Лакташима и Теслићу, гдје је за ову странку гласало 13 одсто бирача, као и у Бањалуци, гдје је СПС са око девет одсто гласова трећа странка. Значајно је напоменути да је СПС у Теслићу преузео комплетно бирачко тијело СП-а, јер је Ђокићева странка освојила тек нешто више од један одсто гласова, за разлику од 2016. када је за његове социјалисте гласало више од девет одсто Теслићана.

Највећи бастион ДЕМОС-а Недељка Чубриловића су Шековићи, гдје је, поред побједе њиховог кандидата за начелника Миладина Лазића, за ову странку гласало 20 одсто бирача, док је ДНС добио дупло мање гласова него 2016. године. Други највећи бастион Чубриловићеве странке је такође једно од бивших упоришта ДНС-а, Зворник. ДЕМОС је у том граду добио 18 одсто гласова, а ДНС, који је прије четири године освојио скоро 19 одсто, ове године је добио свега 4,1 одсто гласова. Посебно интересантна ситуација је у Палама, гдје је ДЕМОС добио скоро 17 одсто гласова, а ДНС око 15,5 одсто. Интересантно је то што је ДНС прије четири године у Палама добио око 13 одсто, а ове године су та странка и ДЕМОС, који је практично настао цијепањем ДНС-а, заједно добили више од 32 одсто гласова.

Добој и Бијељина

СДС је највеће разочарење доживио у Добоју, који је био највеће упориште ове странке. У граду под Требавом за СДС је гласало тек нешто више од један одсто бирача, а прије четири године имао је подршку више од 34 одсто бирача. Поред Добоја, ова странка је, упркос побједи њиховог кандидата за градоначелника Љубише Петровића, изгубила подршку у Бијељини, гдје је за одборничку листу СДС-а гласало свега око осам одсто бирача. Ова странка је 2016. године у Бијељини била побједничка партија са више од 20 одсто освојених гласова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана