Stvorene nove partijske tvrđave

Darko Momić
Stvorene nove partijske tvrđave

BANjALUKA - Rezultati proteklih lokalnih izbora pokazali su da je većina stranaka, uz rijetke izuzetke, zadržala svoja tradicionalna uporišta.

Pojedine partije dobile su nove bastione u svega nekoliko lokalnih zajednica, dok su istovremeno neke druge stranke izbrisane sa političke mape u sredinama u kojima su godinama pravile najbolji rezultat. Pored toga, novoformirane stranke, kao što su DEMOS i SPS, kojima je ovo bilo prvo samostalno učešće na izborima, pomrsile su račune bivšim stranačkim kolegama iz DNS-a i SP-a i preotele im birače u njihovim nekadašnjim uporištima.

Najjača stranka u Srpskoj, SNSD, ubjedljivo najbolji rezultat napravila je u Ribniku, gdje je za ovu stranku glasalo više od 71 odsto birača. Poslije Ribnika je Doboj, gdje je SNSD dobio više od 59 odsto glasova. Slijede Kalinovik u kojem je ova stranka dobila podršku 52 odsto birača, a potom tradicionalni bastioni SNSD-a Laktaši i Srbac sa podrškom od oko 45 odsto birača, zatim Vlasenica sa 44 odsto, te Istočno Novo Sarajevo, Mrkonjić Grad i Šipovo u kojima je za SNSD glasalo oko 42 odsto birača.

Jedina lokalna zajednica u kojoj je SDS oduvao konkurenciju je opština Istočni Stari Grad, u kojoj je za ovu stranku glasalo više od 75 odsto birača, ali s obzirom na to da u ovoj opštini pravo glasa ima tek nešto više od 1.100 birača, Istočni Stari Grad ne može da se naziva klasičnim bastionom nekada najjače stranke u Srpskoj. Taj epitet mogu da ponesu Lopare, gdje je za SDS glasalo 42 odsto birača i to je jedina opština u kojoj je ova stranka dobila više od 40 odsto glasova. Slijede Istočna Ilidža i Ugljevik, koji su sa podrškom od oko 34 odsto birača ostali neosvojivi bastioni SDS-a.

Kotor Varoš, u kojem je PDP dobio podršku više od 22 odsto birača, ostao je njihovo najveće utvrđenje, ali najznačajniji uspjeh ova stranka napravila je u Banjaluci, gdje je, pored pobjede njenog kandidata za gradonačelnika, odborničku listu ove stranke podržalo 20 odsto birača, što je višestruko više od 7,8 odsto koliko je PDP dobio u Banjaluci na lokalnim izborima 2016. godine.

Poslije skoro dvije decenije Prijedor više nije najveći bastion DNS-a, jer je ova stranka dobila nešto više od 21 odsto glasova, za razliku od 2016. godine kada je za DNS glasalo 30 odsto Prijedorčana. Najbolji rezultat ova stranka napravila je u Dubici, odakle je generalni sekretar Darko Banjac, gdje je dobila 29 odsto glasova, a slijedi Oštra Luka sa 26, te Istočno Novo Sarajevo, iz kojeg dolazi lider Nenad Nešić, sa skoro 20 odsto glasova.

Socijalistička partija najveću podršku od 20 odsto glasova ponovo je dobila u Pelagićevu, a slijede Mrkonjić Grad sa 14 i Derventa, gdje je za SP glasalo 13 odsto birača. Najveću podršku Ujedinjena Srpska ima u Gradišci, gdje je za njih glasalo 15 odsto birača, a potom u Bratuncu, u kojem je US podržalo 14 odsto birača.

Novoformirani SPS Gorana Selaka najbolji rezultat napravio je u Laktašima i Tesliću, gdje je za ovu stranku glasalo 13 odsto birača, kao i u Banjaluci, gdje je SPS sa oko devet odsto glasova treća stranka. Značajno je napomenuti da je SPS u Tesliću preuzeo kompletno biračko tijelo SP-a, jer je Đokićeva stranka osvojila tek nešto više od jedan odsto glasova, za razliku od 2016. kada je za njegove socijaliste glasalo više od devet odsto Teslićana.

Najveći bastion DEMOS-a Nedeljka Čubrilovića su Šekovići, gdje je, pored pobjede njihovog kandidata za načelnika Miladina Lazića, za ovu stranku glasalo 20 odsto birača, dok je DNS dobio duplo manje glasova nego 2016. godine. Drugi najveći bastion Čubrilovićeve stranke je takođe jedno od bivših uporišta DNS-a, Zvornik. DEMOS je u tom gradu dobio 18 odsto glasova, a DNS, koji je prije četiri godine osvojio skoro 19 odsto, ove godine je dobio svega 4,1 odsto glasova. Posebno interesantna situacija je u Palama, gdje je DEMOS dobio skoro 17 odsto glasova, a DNS oko 15,5 odsto. Interesantno je to što je DNS prije četiri godine u Palama dobio oko 13 odsto, a ove godine su ta stranka i DEMOS, koji je praktično nastao cijepanjem DNS-a, zajedno dobili više od 32 odsto glasova.

Doboj i Bijeljina

SDS je najveće razočarenje doživio u Doboju, koji je bio najveće uporište ove stranke. U gradu pod Trebavom za SDS je glasalo tek nešto više od jedan odsto birača, a prije četiri godine imao je podršku više od 34 odsto birača. Pored Doboja, ova stranka je, uprkos pobjedi njihovog kandidata za gradonačelnika Ljubiše Petrovića, izgubila podršku u Bijeljini, gdje je za odborničku listu SDS-a glasalo svega oko osam odsto birača. Ova stranka je 2016. godine u Bijeljini bila pobjednička partija sa više od 20 odsto osvojenih glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana