"Rekonstrukcija zločina, dekonstrukcija mita": Predstavljena publikacija o stradanju u Dobrovoljačkoj

Srna
"Rekonstrukcija zločina, dekonstrukcija mita": Predstavljena publikacija o stradanju u Dobrovoljačkoj

BANjALUKA - U Banjaluci je danas promovisana publikacija Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica - "Rekonstrukcija zločina, dekonstrukcija mita" o stradanju pripadnika JNA u Sarajevu u prvoj polovini 1992. godine, sa primarnim fokusom na 2. i 3. maj u Dobrovoljačkoj ulici.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić istakao je da je riječ o publikaciji koja govori o zločinu nad nevinim pripadnicima JNA.

-Strani tužioci su već 2012. godine pokušali da ovaj predmet stave ad akta, a onda smo čekali na optužnicu do 2022. godine. Svjedoci smo da se suđenje u ovom predmetu odgađa u nedogled. To podsjeća na postojeće procese pred Sudom BiH, koji se odnose i na Atifa Dudakovića i druge predmete, kada su Srbi bili žrtve - rekao je Nuždić novinarima.

On je istakao da je Centar u prethodnih 10 godina napravio znatne pomake u izdavačkoj djelatnosti s ciljem memorijalizacije kulture sjećanja.

-Na tom planu imamo desetine publikacija naših autora, kao i onih koje su nastale u radu sa spoljnim saradnicima, ekspertima i svjedocima. Nastavićemo da radimo na ovakvim projektima kako nam se nikada više ne bi ponovile ovakve situacije i zločini, i kako ih nikada ne bismo zaboravili - rekao je Nuždić.

Autor publikacije i načelnik Odjeljenja za memoralizaciju i kulturu pamćenja i sjećanja u Centru Miroslav Ljubojević rekao je da je publikacija rezultat dvogodišnjeg istraživanja kada je riječ o zločinima muslimanskih paravojnih formacija nad pripadnicima JNA i uopšte Srbima u užem jezgru Sarajeva.

On je podsjetio da je u dešavanjima 2. i 3. maja 1992. godine poginulo i ubijeno najmanje 28 pripadnika JNA.

-Još niko nije odgovarao za zločin u Dobrovoljačkoj, ali koliko toliko je pohvalno što je 2022. godine Sud BiH potvrdio optužnicu za događaje u toj ulici. Optužnica tereti 10 lica, međutim, ne uzima događaje od 2. maja kada je stradalo 19 lica. Proces traje dosta dugo, jako sporo se odvija. Posljednje ročište bilo je u februaru, a iduće je zakazano za jun, što govori da je nekome stalo da se taj proces razvuče u nedogled i da izvršioci i nalogodavci tog ratnog zločina nikada ne odgovaraju - rekao je Ljubojević.

Siniša Bojandić iz Banjaluke, koji je kao vojnik JNA početkom maja 1992. godine bio u napadnutoj koloni, rekao je da je ovdje riječ o zločinu nad nevinim vojnicima.

-Oni i dalje tvrde da nisu napali, ali izvršili su napad i ubili koliko su ubili. Vojnici su bili u koloni koja je tada napuštala Sarajevo i koja ga nije napadala. To je bilo isplanirano i organizovano - rekao je Bojandić.

Publikacija "Rekonstrukcija zločina, dekonstrukcija mita" promovisana je u amfiteatru Fakulteta političkih nauka u Banjaluci, a prisustvovali su brojne ličnosti iz javnog, političkog i društvenog života Banjaluke i Srpske, kao i predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana