Stevandić: Srbi u Drugom balkanskom ratu izdržali teška vremena

Srna
Foto: Srna

PALE- Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas na Palama da su Srbi u Drugom balkanskom ratu izdržali teška vremena i izazove, a da ni današnja vremena nisu manje teška i manje izazovna.

Stevandić je izjavio novinarima, povodom otvaranja izložbe "Drugi balkanski rat na fotografijama i dokumentima" autora Dejana Antića, da treba njegovati znanje o svojoj nacionalnoj istoriji i duhovnoj veličini jer je srpska istorija rame uz rame sa istorijom mnogo većih i poznatijih naroda, kojoj se i mnogi od njih klanjaju.

"Zašto je /francuski/ pukovnik Žak Ogar štitio srpske enklave na Kosovu? On je sam rekao da je njegov ujak poginuo zajedno sa srpskim oficirima u Prvom svjetskom ratu i da je bio zadivljen njihovom snagom. Mislim da nismo nimalo drugačiji narod od ljudi koji su bili u Gvozdenom puku, koji su kao akademici uzimali pušku da brane svoju zemlju, kao što mislim da bismo mi danas uradili", naglasio je Stevandić.

On je istakao da težina izazova samo govori o veličini naroda koji može da ih izdrži, navodeći da je u Prvom balkanskom ratu srpski narod bio otpisan, jer je smatrano da će biti potpuno poražen, a slično je bilo i u Drugom balkanskom ratu.

Prema njegovim riječima, srpski narod je iz svih tih izazova izašao kao pobjednik.

"I danas mnogi narodi ili velike zemlje, kada guraju rezoluciju o Srebrenici, misle da ćemo mi da izgubimo. Ali i srpska vojska, koja je bila pred Kajmakčalanom, razmišljala je o tome koliko je teško, ali se popela. Zato ćemo i mi da se popnemo na druga brda u našoj budućnosti", rekao je Stevandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana