Народни фронт под велом тајне

Ведрана Кулага Симић
Народни фронт под велом тајне

БАЊАЛУКА - Народни фронт, нова политичка партија на чијем ће челу бити дојучерашња потпредсједница ПДП-а Јелена Тривић, обавијен је у старту велом тајне, почевши од чланства па до циљева, а стручњаци сматрају да доста тога вуче и на покрет на којем преко Дрине ради предсједник Србије Александар Вучић.

Тривићева је, наиме, у недјељу послијеподне ставила тачку на спекулације о томе да напушта ПДП и оснива странку. У видео-снимку на друштвеним мрежама потврдила је да ће странка носити назив Народни фронт, али поред тога се ништа више званично не зна, осим да ће, ако се анализирају и ријечи, бити наслоњена на Србију јер се у позадини види застава те земље. 

И сам начин на који је одлучила да открије јавности да није више уз ПДП, већ да гради нови, сопствени политички пут за многе је показатељ да је све то и даље свјеже, али је Тривићева, која је на прошлим изборима била кандидат опозиције за предсједника Српске, путем снимка поручила да наставља борбу за бољу, просперитетнију, јачу, пристојнију Републику Српску.

- Формираћемо нови народни фронт за Републику Српску, јер јака Република Српска треба и нашој матици Србији. Република Српска је наша отаџбина и имамо велику одговорност према онима који су нам је оставили, који су дали животе за њу, али исто тако имамо обавезу и велику одговорност према будућим генерацијама, према будућности наше дјеце - истакла је Тривићева, између осталог, у првој објави о формирању нове партије.

Она јуче није одговарала на телефонске позиве, а на друштвеним мрежама је објавила фотографију са првим човјеком покрета “Бањалука зове” Сашом Лазићем Медом, који је одборник у градској Скупштини у Бањалуци, уз опис да заједнички настављају политичку борбу, без више детаља.

Објавом о оснивању партије Тривићева је пробудила сумње о томе ко би могао да се нађе у редовима Народног фронта. Појединци су објавили да би први који би могао да напусти ПДП и пређе у њен табор могао бити одборник у бањалучкој Скупштини Милко Грмуша. Он је, међутим, то демантовао у изјави за “Глас Српске”.

- Фокусиран сам на рад у градској Скупштини. Ни са ким још нисам разговарао о било каквим промјенама у том смислу. Поштујем Јелену Тривић, годинама смо заједно радили у ПДП-у и има моје максимално поштовање, али нисам доносио никакву одлуку те врсте - рекао је Грмуша те негирао и да је на челу тима који треба да припреми статут Народног фронта. 

Универзитетски професор и политички аналитичар Драго Вуковић за “Глас” каже да формирање нове странке није изненађење ни ријеткост у Српској.

- Сам назив асоцира на народни покрет у Србији који најављује Александар Вучић. Разлика је у чињеници да Вучић ствара широку политичку коалицију и то ради са јаким странкама - оцијенио је Вуковић.

Сматра да се ради о уситњавању политичке сцене.

- Како сад ствари стоје, нисам сигуран да ће ту бити већег успјеха, напросто јер је она ово урадила више из нужде, из личног незадовољства. Дјелује ми трагикомично да јој предсједник њене партије, чији је она била потпредсједник, честита на одлуци да оснује нову странку умјесто да изрази жаљење што она одлази - истакао је Вуковић.

Досадашње искуство у Српској показује да се, каже, ниједна нова партија створена у посљедњих двадесетак година није превише “укопитила” на сцени.

- Постоје двије варијанте за ову политичку странку. Прва је да ће она сигурно узети један број гласача ПДП-а и СДС-а и тако још више ослабити ове партије, али ће то бити недовољно за неки већи успјех и друга да ова странка привуче већи број неактивних бирача, што би могло бити добро за Јелену Тривић, али мора да понуди нешто ново - закључио је.

Клуб посланика

О одлуци Јелене Тривић не желе много да причају ни њени дојучерашњи партијски другови, а дио их сматра да је још рано говорити како ће се то одразити на чланство ПДП-а и на бројчано стање посланичког клуба у републичком парламенту.  Ипак, мишљења посланика из редова ПДП-а би могли да чују већ данас током наставка редовног скупштинског засједања.

- Видјећемо ко ће од нас шта рећи и како ко гледа на њену одлуку - изјавио је за “Глас” потпредсједник ПДП-а и народни посланик Славиша Марковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана