Narodni front pod velom tajne

Vedrana Kulaga Simić
Narodni front pod velom tajne

BANjALUKA - Narodni front, nova politička partija na čijem će čelu biti dojučerašnja potpredsjednica PDP-a Jelena Trivić, obavijen je u startu velom tajne, počevši od članstva pa do ciljeva, a stručnjaci smatraju da dosta toga vuče i na pokret na kojem preko Drine radi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Trivićeva je, naime, u nedjelju poslijepodne stavila tačku na spekulacije o tome da napušta PDP i osniva stranku. U video-snimku na društvenim mrežama potvrdila je da će stranka nositi naziv Narodni front, ali pored toga se ništa više zvanično ne zna, osim da će, ako se analiziraju i riječi, biti naslonjena na Srbiju jer se u pozadini vidi zastava te zemlje. 

I sam način na koji je odlučila da otkrije javnosti da nije više uz PDP, već da gradi novi, sopstveni politički put za mnoge je pokazatelj da je sve to i dalje svježe, ali je Trivićeva, koja je na prošlim izborima bila kandidat opozicije za predsjednika Srpske, putem snimka poručila da nastavlja borbu za bolju, prosperitetniju, jaču, pristojniju Republiku Srpsku.

- Formiraćemo novi narodni front za Republiku Srpsku, jer jaka Republika Srpska treba i našoj matici Srbiji. Republika Srpska je naša otadžbina i imamo veliku odgovornost prema onima koji su nam je ostavili, koji su dali živote za nju, ali isto tako imamo obavezu i veliku odgovornost prema budućim generacijama, prema budućnosti naše djece - istakla je Trivićeva, između ostalog, u prvoj objavi o formiranju nove partije.

Ona juče nije odgovarala na telefonske pozive, a na društvenim mrežama je objavila fotografiju sa prvim čovjekom pokreta “Banjaluka zove” Sašom Lazićem Medom, koji je odbornik u gradskoj Skupštini u Banjaluci, uz opis da zajednički nastavljaju političku borbu, bez više detalja.

Objavom o osnivanju partije Trivićeva je probudila sumnje o tome ko bi mogao da se nađe u redovima Narodnog fronta. Pojedinci su objavili da bi prvi koji bi mogao da napusti PDP i pređe u njen tabor mogao biti odbornik u banjalučkoj Skupštini Milko Grmuša. On je, međutim, to demantovao u izjavi za “Glas Srpske”.

- Fokusiran sam na rad u gradskoj Skupštini. Ni sa kim još nisam razgovarao o bilo kakvim promjenama u tom smislu. Poštujem Jelenu Trivić, godinama smo zajedno radili u PDP-u i ima moje maksimalno poštovanje, ali nisam donosio nikakvu odluku te vrste - rekao je Grmuša te negirao i da je na čelu tima koji treba da pripremi statut Narodnog fronta. 

Univerzitetski profesor i politički analitičar Drago Vuković za “Glas” kaže da formiranje nove stranke nije iznenađenje ni rijetkost u Srpskoj.

- Sam naziv asocira na narodni pokret u Srbiji koji najavljuje Aleksandar Vučić. Razlika je u činjenici da Vučić stvara široku političku koaliciju i to radi sa jakim strankama - ocijenio je Vuković.

Smatra da se radi o usitnjavanju političke scene.

- Kako sad stvari stoje, nisam siguran da će tu biti većeg uspjeha, naprosto jer je ona ovo uradila više iz nužde, iz ličnog nezadovoljstva. Djeluje mi tragikomično da joj predsjednik njene partije, čiji je ona bila potpredsjednik, čestita na odluci da osnuje novu stranku umjesto da izrazi žaljenje što ona odlazi - istakao je Vuković.

Dosadašnje iskustvo u Srpskoj pokazuje da se, kaže, nijedna nova partija stvorena u posljednjih dvadesetak godina nije previše “ukopitila” na sceni.

- Postoje dvije varijante za ovu političku stranku. Prva je da će ona sigurno uzeti jedan broj glasača PDP-a i SDS-a i tako još više oslabiti ove partije, ali će to biti nedovoljno za neki veći uspjeh i druga da ova stranka privuče veći broj neaktivnih birača, što bi moglo biti dobro za Jelenu Trivić, ali mora da ponudi nešto novo - zaključio je.

Klub poslanika

O odluci Jelene Trivić ne žele mnogo da pričaju ni njeni dojučerašnji partijski drugovi, a dio ih smatra da je još rano govoriti kako će se to odraziti na članstvo PDP-a i na brojčano stanje poslaničkog kluba u republičkom parlamentu.  Ipak, mišljenja poslanika iz redova PDP-a bi mogli da čuju već danas tokom nastavka redovnog skupštinskog zasjedanja.

- Vidjećemo ko će od nas šta reći i kako ko gleda na njenu odluku - izjavio je za “Glas” potpredsjednik PDP-a i narodni poslanik Slaviša Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana