Душан Голо, предсједник Координације српских удружења у Мостару: Срби имају шансу да добију истинског представника

Ведрана Кулага Симић
Душан Голо, предсједник Координације српских удружења у Мостару: Срби имају шансу да добију истинског представника

У политичком договору СДА и ХДЗ-а БиХ није дато пуно простора за Србе у Мостару, иако је наш положај катастрофалан, али морамо искористити ове позитивне вјетрове и дата обећања да бисмо на крају, након избора, имали два одборника и тиме довољну снагу да утичемо на рад градске власти.

Истакао је то за “Глас Српске” предсједник Координације српских удружења у Мостару Душан Голо који је потврдио да ће Срби имати јединствену листу и да ће на тај начин покушати да остваре важан корак ка конститутивности и како их више не би представљали српски кадрови са листи бошњачких и хрватских странака.

- Неодржавањем избора смо изгубили конститутивност. Кроз Клуб српских одборника смо имали право института за заштиту виталног националног интереса и да тако спријечимо одлуку која иде на нашу штету, али нисмо јер није било избора. Море одлука је ишло у том правцу, тако да нам је помало сумњиво да су, након толико година, друга два народа одједном исказала добру вољу да и Срби дођу у позицију да одлучују о својој судбини, па чак и да буду језичак на ваги. Сви који су били изабрани на српским позицијама, од Дејтона, били су из других странака. Ипак, очекујемо да ће се неке ствари побољшати, али нисмо баш оптимисти.

- рекао је Голо.

ГЛАС: Оба парламентарна дома на нивоу БиХ прихватила су измјене Изборног закона које омогућују одржавање избора у Мостару, након дуже од деценије, а кроз закључке најављене су и измјене градског Статута те затражене измјене устава у неколико кантона у ФБиХ да би сви народи били конститутивни. Да ли сте задовољни овим епилогом?

ГОЛО:  Углавном да. Нису спорне измјене Изборног закона. То је, у суштини, приједлог који смо предложили прије двије године. Споран је дио који се односи на измјене Статута града и није нам јасно како мисле то спровести. Статут нам је најважнији, а српска страна је најзаинтересованија за изборе јер је једини истински губитник и потпуно смо на маргини.

ГЛАС: Може ли бити искоришћен овај нови тренутак, на основу усвојеног, обећаног и закљученог, да се Срби више укључе у живот и одлучивање у граду?

ГОЛО: Ако добијемо, а обећана нам је и логистичка подршка из Републике Српске, покушаћемо добити два одборника са јединствене српске листе, од четири загарантована. И тако ћемо покушати да утичемо на кретања у Мостару и да обезбиједимо равноправност у одлучивању са представницима друга два народа. Надамо се да ћемо уз помоћ Српске, Србије, наших људи који живе изван БиХ афирмисати њих што више да изађу на изборе. Имамо шансу да обезбиједимо минимално два одборника.

ГЛАС: Ако бисте успјели, да ли бисте могли да утичете на градске власти, односно да и будући статут Мостара буде праведнији?

ГОЛО: Да. Чак и само један, али прави представник српског народа може да утиче на структуру градске скупштине и начин доношења одлука. Ако добијемо логистику, омогућује нам се да дођемо на зелену грану и будемо политички фактор који може да сам одлучује о својој судбини.

ГЛАС: Значи да су посљедња дешавања одређени вјетар у леђа Србима иако нисте били директно укључени у предговоре?

ГОЛО: Све што смо се раније договорили са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком је уврштено и прошло у Парламенту БиХ. Устави у неколико кантона морају бити усклађени да би и Србима била обезбијеђена конститутивност. Тражили смо и да се приликом расписивања избора за Мостар испоштује процедура, односно да то буде најмање 150 дана прије. У интересу нам је да не буду са изборима у осталим општинама и градовима.

ГЛАС: Због чега?

ГОЛО: Тада бисмо могли све снаге усмјерити на Мостар. Мостар треба да буде тај дан и то да буде прича само за Мостар. Слушао сам и лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића који тражи да истог дана буду избори и у Мостару, што је незаконито. Ако бисмо поштовали све рокове из закона, у Мостару би били у децембру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана