Dušan Golo, predsjednik Koordinacije srpskih udruženja u Mostaru: Srbi imaju šansu da dobiju istinskog predstavnika

Vedrana Kulaga Simić
Dušan Golo, predsjednik Koordinacije srpskih udruženja u Mostaru: Srbi imaju šansu da dobiju istinskog predstavnika

U političkom dogovoru SDA i HDZ-a BiH nije dato puno prostora za Srbe u Mostaru, iako je naš položaj katastrofalan, ali moramo iskoristiti ove pozitivne vjetrove i data obećanja da bismo na kraju, nakon izbora, imali dva odbornika i time dovoljnu snagu da utičemo na rad gradske vlasti.

Istakao je to za “Glas Srpske” predsjednik Koordinacije srpskih udruženja u Mostaru Dušan Golo koji je potvrdio da će Srbi imati jedinstvenu listu i da će na taj način pokušati da ostvare važan korak ka konstitutivnosti i kako ih više ne bi predstavljali srpski kadrovi sa listi bošnjačkih i hrvatskih stranaka.

- Neodržavanjem izbora smo izgubili konstitutivnost. Kroz Klub srpskih odbornika smo imali pravo instituta za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa i da tako spriječimo odluku koja ide na našu štetu, ali nismo jer nije bilo izbora. More odluka je išlo u tom pravcu, tako da nam je pomalo sumnjivo da su, nakon toliko godina, druga dva naroda odjednom iskazala dobru volju da i Srbi dođu u poziciju da odlučuju o svojoj sudbini, pa čak i da budu jezičak na vagi. Svi koji su bili izabrani na srpskim pozicijama, od Dejtona, bili su iz drugih stranaka. Ipak, očekujemo da će se neke stvari poboljšati, ali nismo baš optimisti.

- rekao je Golo.

GLAS: Oba parlamentarna doma na nivou BiH prihvatila su izmjene Izbornog zakona koje omogućuju održavanje izbora u Mostaru, nakon duže od decenije, a kroz zaključke najavljene su i izmjene gradskog Statuta te zatražene izmjene ustava u nekoliko kantona u FBiH da bi svi narodi bili konstitutivni. Da li ste zadovoljni ovim epilogom?

GOLO:  Uglavnom da. Nisu sporne izmjene Izbornog zakona. To je, u suštini, prijedlog koji smo predložili prije dvije godine. Sporan je dio koji se odnosi na izmjene Statuta grada i nije nam jasno kako misle to sprovesti. Statut nam je najvažniji, a srpska strana je najzainteresovanija za izbore jer je jedini istinski gubitnik i potpuno smo na margini.

GLAS: Može li biti iskorišćen ovaj novi trenutak, na osnovu usvojenog, obećanog i zaključenog, da se Srbi više uključe u život i odlučivanje u gradu?

GOLO: Ako dobijemo, a obećana nam je i logistička podrška iz Republike Srpske, pokušaćemo dobiti dva odbornika sa jedinstvene srpske liste, od četiri zagarantovana. I tako ćemo pokušati da utičemo na kretanja u Mostaru i da obezbijedimo ravnopravnost u odlučivanju sa predstavnicima druga dva naroda. Nadamo se da ćemo uz pomoć Srpske, Srbije, naših ljudi koji žive izvan BiH afirmisati njih što više da izađu na izbore. Imamo šansu da obezbijedimo minimalno dva odbornika.

GLAS: Ako biste uspjeli, da li biste mogli da utičete na gradske vlasti, odnosno da i budući statut Mostara bude pravedniji?

GOLO: Da. Čak i samo jedan, ali pravi predstavnik srpskog naroda može da utiče na strukturu gradske skupštine i način donošenja odluka. Ako dobijemo logistiku, omogućuje nam se da dođemo na zelenu granu i budemo politički faktor koji može da sam odlučuje o svojoj sudbini.

GLAS: Znači da su posljednja dešavanja određeni vjetar u leđa Srbima iako niste bili direktno uključeni u predgovore?

GOLO: Sve što smo se ranije dogovorili sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom je uvršteno i prošlo u Parlamentu BiH. Ustavi u nekoliko kantona moraju biti usklađeni da bi i Srbima bila obezbijeđena konstitutivnost. Tražili smo i da se prilikom raspisivanja izbora za Mostar ispoštuje procedura, odnosno da to bude najmanje 150 dana prije. U interesu nam je da ne budu sa izborima u ostalim opštinama i gradovima.

GLAS: Zbog čega?

GOLO: Tada bismo mogli sve snage usmjeriti na Mostar. Mostar treba da bude taj dan i to da bude priča samo za Mostar. Slušao sam i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića koji traži da istog dana budu izbori i u Mostaru, što je nezakonito. Ako bismo poštovali sve rokove iz zakona, u Mostaru bi bili u decembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana