Додик: Наставу треба вратити у школе од понедјељка

ГС
Додик: Наставу треба вратити у школе од понедјељка

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да од понедјељка треба вратити наставу у школе како је и било предвиђено, истичући да је одлука донесена за ову седмицу, због потребе да се релаксира ситуација, да се смањи изложеност дјеце и заштити наставно особље.

- Остајемо при томе да је то била озбиљна и одговорна мјера и свима који на овоме желе да изазову пажњу јавности морамо да кажемо да гријеше. Али, школама и локалним заједницама треба дати обавезу да одлучују у појединим случајевима на бази епидемиолошких и других процјена - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, настава за ову седмицу неће бити изгубљена и мораће да се надокнади.

Додик је додао да није било могуће одједном прећи на онлајн наставу, те поручио да се мора направити систем да се у случају обустављања наставе одмах може обезбиједити настава на даљину.

- Смањење рада угоститељским објектима је нужна и неопходна мјера и зато с њом треба да се настави, али она мора да буде пооштрена, а полемике на ову тему морају да престану - нагласио је Додик обраћајући се на састанку који је поводом сложене епидемиолошке ситуације у Бањалуци организовала предсједник Републике Жељка Цвијановић.

Додик је додаао да Република Српска неће уводити ванредно стање, али да тражи од људи да се поштују донесене мјере.

- Република Српска треба да утврди став да не треба затворити границе и то пренесе на ниво БиХ. Са предсједником Србије сам договорио да се неће ни у каквим околностима затворити границе између Српске и Србије - нагласио је Додик.

Он је рекао да циљ мора бити очување привредних активности и радних мјеста, те да без обзира што су фондови исцрпљени, треба видјети како да се креирају нови видови помоћи угроженим секторима.

- Морамо рећи да остајемо на политици очувања достигнутих права кад је ријеч о платама и пензијама. Морам да похвалим да је Влада доносила адекватне мјере и драго ми је да сам и ја у томе учествовао у погледу дискусије и приједлога - напоменуо је Додик.

Он је апеловао на грађане да поштују мјере, да носе маску и држе дистанцу и да се не окупљају.

- Викендом треба забранити јавне прославе и журке у приватним и угоститељским објектима. Ноћне клубове затворити. Медије окупити и поново кренути са масовним информацијама које треба да дођу до свих грађана Српске - поручио је Додик.

Према његовим ријечима, ситуација постаје тешка и сложена и тражи да се овом кризом мора суверено управљати без нејасноћа у њеном провођењу.

- Не смијемо подлећи било каквом популизму, па ни овом који се намеће у предизборној кампањи, јер здравље нације је најважније. Здравствени сектор је дугорочно изложен, а с друге стране изостаје солидарност многих који би требало да смање забаве и боравак у кафићима. Морамо евидентирати епицентре ширења кризе и на то реаговати - рекао је Додик.

Додик је додао да је власт одговорно поступила кад је донијела одлуку да се сви грађани лијече без обзира да ли су осигурани.

- Али, треба рећи и да је ово друштво изложено енормним трошковима због ове епидемије, а многи планови и пројекти морали су да буду заустваљени и средства преусмјерена према здравственом сектору - додао је Додик.

Он је указао на чињеницу да само један дан лијечења у ковид процедурама за пацијента износи око 2.000 КМ, што ових дана достиже милионске износе.

- Морамо поставити јасне приоритете и циљеве. Ми у Републици Српској смо до сада били успјешни јер смо имали одговорно становништво и ефикасан рад надлежних институција у првођењу мјера и томе морамо да се вратимо. Ту нема изузетка и никоме не треба да се правдамо. Нема подлијегања било кавим интересним групама, а поготово политичким мотивисаним наступима - истакао је Додик.

Према његовим ријечима, мјере се морају пооштрити, поштовати и одоворност зе поштовање утврдити одмах.

- С овим се мора управљати, ово је најважнија ствар коју радимо. Мора се поспјешити отварање ковид центара и видјети како помоћи здравственим радницима. Овдје нема пропуста која се системски чине без обзира на оне који трују јавност причама које нису реалне - рекао је Додик.

Састанку, поред званичника Републике Српске, присуствују представници здравственог сектора, надлежних институција и представници локалних заједница у Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана