Dodik: Nastavu treba vratiti u škole od ponedjeljka

GS
Dodik: Nastavu treba vratiti u škole od ponedjeljka

BANjALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da od ponedjeljka treba vratiti nastavu u škole kako je i bilo predviđeno, ističući da je odluka donesena za ovu sedmicu, zbog potrebe da se relaksira situacija, da se smanji izloženost djece i zaštiti nastavno osoblje.

- Ostajemo pri tome da je to bila ozbiljna i odgovorna mjera i svima koji na ovome žele da izazovu pažnju javnosti moramo da kažemo da griješe. Ali, školama i lokalnim zajednicama treba dati obavezu da odlučuju u pojedinim slučajevima na bazi epidemioloških i drugih procjena - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, nastava za ovu sedmicu neće biti izgubljena i moraće da se nadoknadi.

Dodik je dodao da nije bilo moguće odjednom preći na onlajn nastavu, te poručio da se mora napraviti sistem da se u slučaju obustavljanja nastave odmah može obezbijediti nastava na daljinu.

- Smanjenje rada ugostiteljskim objektima je nužna i neophodna mjera i zato s njom treba da se nastavi, ali ona mora da bude pooštrena, a polemike na ovu temu moraju da prestanu - naglasio je Dodik obraćajući se na sastanku koji je povodom složene epidemiološke situacije u Banjaluci organizovala predsjednik Republike Željka Cvijanović.

Dodik je dodaao da Republika Srpska neće uvoditi vanredno stanje, ali da traži od ljudi da se poštuju donesene mjere.

- Republika Srpska treba da utvrdi stav da ne treba zatvoriti granice i to prenese na nivo BiH. Sa predsjednikom Srbije sam dogovorio da se neće ni u kakvim okolnostima zatvoriti granice između Srpske i Srbije - naglasio je Dodik.

On je rekao da cilj mora biti očuvanje privrednih aktivnosti i radnih mjesta, te da bez obzira što su fondovi iscrpljeni, treba vidjeti kako da se kreiraju novi vidovi pomoći ugroženim sektorima.

- Moramo reći da ostajemo na politici očuvanja dostignutih prava kad je riječ o platama i penzijama. Moram da pohvalim da je Vlada donosila adekvatne mjere i drago mi je da sam i ja u tome učestvovao u pogledu diskusije i prijedloga - napomenuo je Dodik.

On je apelovao na građane da poštuju mjere, da nose masku i drže distancu i da se ne okupljaju.

- Vikendom treba zabraniti javne proslave i žurke u privatnim i ugostiteljskim objektima. Noćne klubove zatvoriti. Medije okupiti i ponovo krenuti sa masovnim informacijama koje treba da dođu do svih građana Srpske - poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, situacija postaje teška i složena i traži da se ovom krizom mora suvereno upravljati bez nejasnoća u njenom provođenju.

- Ne smijemo podleći bilo kakvom populizmu, pa ni ovom koji se nameće u predizbornoj kampanji, jer zdravlje nacije je najvažnije. Zdravstveni sektor je dugoročno izložen, a s druge strane izostaje solidarnost mnogih koji bi trebalo da smanje zabave i boravak u kafićima. Moramo evidentirati epicentre širenja krize i na to reagovati - rekao je Dodik.

Dodik je dodao da je vlast odgovorno postupila kad je donijela odluku da se svi građani liječe bez obzira da li su osigurani.

- Ali, treba reći i da je ovo društvo izloženo enormnim troškovima zbog ove epidemije, a mnogi planovi i projekti morali su da budu zaustvaljeni i sredstva preusmjerena prema zdravstvenom sektoru - dodao je Dodik.

On je ukazao na činjenicu da samo jedan dan liječenja u kovid procedurama za pacijenta iznosi oko 2.000 KM, što ovih dana dostiže milionske iznose.

- Moramo postaviti jasne prioritete i ciljeve. Mi u Republici Srpskoj smo do sada bili uspješni jer smo imali odgovorno stanovništvo i efikasan rad nadležnih institucija u prvođenju mjera i tome moramo da se vratimo. Tu nema izuzetka i nikome ne treba da se pravdamo. Nema podlijeganja bilo kavim interesnim grupama, a pogotovo političkim motivisanim nastupima - istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, mjere se moraju pooštriti, poštovati i odovornost ze poštovanje utvrditi odmah.

- S ovim se mora upravljati, ovo je najvažnija stvar koju radimo. Mora se pospješiti otvaranje kovid centara i vidjeti kako pomoći zdravstvenim radnicima. Ovdje nema propusta koja se sistemski čine bez obzira na one koji truju javnost pričama koje nisu realne - rekao je Dodik.

Sastanku, pored zvaničnika Republike Srpske, prisustvuju predstavnici zdravstvenog sektora, nadležnih institucija i predstavnici lokalnih zajednica u Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana