Цијене горива у Српској за сада мирују

Вељко Зељковић
Цијене горива у Српској за сада мирују

Бањалука - Упркос повећању цијена сирове нафте на свјетском тржишту, дистрибутери нафте и нафтних деривата у Републици Српској неће мијењати своје цијене у наредне двије седмице.

Према ријечима секретара Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори Републике Српске,

Зорана Берака, дистрибутери ће задржати тренутне цијене, јер су гориво набавили по повољнијим цијенама од садашњих.

- Само у случају да након три седмице цијене наставе да расту на свјетском тржишту, дистрибутери ће бити принуђени да коригују цијене на више на бензинским пумпама у Републици Српској.

Не реагујући “на прву” на поскупљење цијена сирове нафте на свјетским берзама, дистрибутери нафте и нафтних производа су, каже Берак, показали одговорност према својим купцима, који, истакао је, у Републици Српској и даље набављају најјефтније гориво у региону и Европи.

Економски аналитичар и уредник портала Балкан магазин, Јелица Путниковић, сматра како, с обзиром на све околности, треба очекивати пад цијена сирове нафте на свјетским берзама.

- Бомбардовање нафтних постројења у Саудијској Арабији био је један психолошки моменат, на које су инвеститори и светске берзе помало драматично реаговале. Али, не треба заборавити поменути, да је на светском тржишту, већ извесно време, већа понуда од потражње. Земље ОПЕК-а недавно су разматрале чак и могућност смањење цена сирове нафте, тако да сам убеђена да ће врло доћи до осетног пада цена нафте, а поготово због рецесија у појединим земљама, али и због саме чињенице што високе цене тренутно не одговарају САД - истакла је Путниковићева за “Глас Српске”.

Напад на “Арамко”

До раста цијена на свјетским берзама дошло је након суботњег напада дронова на највећу фабрику за прераду нафте “Арамко” у Саудијској Арабији, што је довело до тога да ова арапска земља смањи своју производњу за више од 5,7 милиона барела сирове нафте дневно, што је пет одсто укупне производње у свијету. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана