Cijene goriva u Srpskoj za sada miruju

Veljko Zeljković
Cijene goriva u Srpskoj za sada miruju

Banjaluka - Uprkos povećanju cijena sirove nafte na svjetskom tržištu, distributeri nafte i naftnih derivata u Republici Srpskoj neće mijenjati svoje cijene u naredne dvije sedmice.

Prema riječima sekretara Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori Republike Srpske,

Zorana Beraka, distributeri će zadržati trenutne cijene, jer su gorivo nabavili po povoljnijim cijenama od sadašnjih.

- Samo u slučaju da nakon tri sedmice cijene nastave da rastu na svjetskom tržištu, distributeri će biti prinuđeni da koriguju cijene na više na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj.

Ne reagujući “na prvu” na poskupljenje cijena sirove nafte na svjetskim berzama, distributeri nafte i naftnih proizvoda su, kaže Berak, pokazali odgovornost prema svojim kupcima, koji, istakao je, u Republici Srpskoj i dalje nabavljaju najjeftnije gorivo u regionu i Evropi.

Ekonomski analitičar i urednik portala Balkan magazin, Jelica Putniković, smatra kako, s obzirom na sve okolnosti, treba očekivati pad cijena sirove nafte na svjetskim berzama.

- Bombardovanje naftnih postrojenja u Saudijskoj Arabiji bio je jedan psihološki momenat, na koje su investitori i svetske berze pomalo dramatično reagovale. Ali, ne treba zaboraviti pomenuti, da je na svetskom tržištu, već izvesno vreme, veća ponuda od potražnje. Zemlje OPEK-a nedavno su razmatrale čak i mogućnost smanjenje cena sirove nafte, tako da sam ubeđena da će vrlo doći do osetnog pada cena nafte, a pogotovo zbog recesija u pojedinim zemljama, ali i zbog same činjenice što visoke cene trenutno ne odgovaraju SAD - istakla je Putnikovićeva za “Glas Srpske”.

Napad na “Aramko”

Do rasta cijena na svjetskim berzama došlo je nakon subotnjeg napada dronova na najveću fabriku za preradu nafte “Aramko” u Saudijskoj Arabiji, što je dovelo do toga da ova arapska zemlja smanji svoju proizvodnju za više od 5,7 miliona barela sirove nafte dnevno, što je pet odsto ukupne proizvodnje u svijetu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana