Бијељина: Обиљежене три деценије од формирања Војске Републике Српске

Срна
Бијељина: Обиљежене три деценије од формирања Војске Републике Српске

БИЈЕЉИНА - Свечаним дефилеом застава славних ратних јединица Војске Републике Српске кроз град данас је у Бијељини обиљежено 30 година од формирања Војске Српске.

Дефиле је ишао од касарне “Војвода Степа Степановић” до градског трга, гдје су вијенце положили представници града Бијељина, Трећег пјешадијског (Република Српска) пука и Борачке организације.

Предсједник Градске борачке организације Бијељина Миодраг Стевановић рекао је да су се данас поклонили ратним заставама под којима су српски борци водили тешке битке у одбрамбено-отаџбинском рату.

“Војска Републике Српске је и основана зато да би бранила отаџбину и заштитила свој народ. Херојским и јуначким подвизима наши момци остали су на положају, нису устукнули и сигурно су поносни што смо данас овдје”, рекао је Стевановић и додао да је из Семберије погинуло 1.050 бораца, чије су фотографије изложене у Спомен-соби у Бијељини.

Пуковник Дарко Бијелић, замјеник команданта Трећег пјешадијског (Република Српска) пука рекао је да овај пук баштини традицију Војске Републике Српске.

“Поносно смо носили заставе ратних јединица - семберских, мајевичких, посавских бригада, Мјешовитог артиљеријског пука и свих славних јединица Војске Републике Српске. До 12. маја, када предвиђамо централно обиљежавање Дана Војске Републике Српске у Бањалуци, у касарни 'Козара', овај значајан јубилеј обиљежићемо и у осталим градовима Српске”, навео је Бијелић.

Он је најавио да је планирана промоцију књиге о Војсци Републике Српске и свечана академија која ће бити одржана уочи 12. маја у Банском двору у Бањалуци.

Градоначелник Бијељине ЛЈубиша Петровић рекао је да је висока цијена плаћена за слободну Републику Српску, те да је обавеза свих системска борба за бољи положај борачких категорија.

У културно-умјетничком дијелу програма наступили су хор “Србадија” и глумци Градског позоришта, а обиљежавању су, између осталих, присуствовали министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић, народни посланик Драган Кнежевић, представници јавног живота и многобројни грађани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана