Bijeljina: Obilježene tri decenije od formiranja Vojske Republike Srpske

Srna
Bijeljina: Obilježene tri decenije od formiranja Vojske Republike Srpske

BIJELjINA - Svečanim defileom zastava slavnih ratnih jedinica Vojske Republike Srpske kroz grad danas je u Bijeljini obilježeno 30 godina od formiranja Vojske Srpske.

Defile je išao od kasarne “Vojvoda Stepa Stepanović” do gradskog trga, gdje su vijence položili predstavnici grada Bijeljina, Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka i Boračke organizacije.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Bijeljina Miodrag Stevanović rekao je da su se danas poklonili ratnim zastavama pod kojima su srpski borci vodili teške bitke u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

“Vojska Republike Srpske je i osnovana zato da bi branila otadžbinu i zaštitila svoj narod. Herojskim i junačkim podvizima naši momci ostali su na položaju, nisu ustuknuli i sigurno su ponosni što smo danas ovdje”, rekao je Stevanović i dodao da je iz Semberije poginulo 1.050 boraca, čije su fotografije izložene u Spomen-sobi u Bijeljini.

Pukovnik Darko Bijelić, zamjenik komandanta Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka rekao je da ovaj puk baštini tradiciju Vojske Republike Srpske.

“Ponosno smo nosili zastave ratnih jedinica - semberskih, majevičkih, posavskih brigada, Mješovitog artiljerijskog puka i svih slavnih jedinica Vojske Republike Srpske. Do 12. maja, kada predviđamo centralno obilježavanje Dana Vojske Republike Srpske u Banjaluci, u kasarni 'Kozara', ovaj značajan jubilej obilježićemo i u ostalim gradovima Srpske”, naveo je Bijelić.

On je najavio da je planirana promociju knjige o Vojsci Republike Srpske i svečana akademija koja će biti održana uoči 12. maja u Banskom dvoru u Banjaluci.

Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović rekao je da je visoka cijena plaćena za slobodnu Republiku Srpsku, te da je obaveza svih sistemska borba za bolji položaj boračkih kategorija.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su hor “Srbadija” i glumci Gradskog pozorišta, a obilježavanju su, između ostalih, prisustvovali ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić, narodni poslanik Dragan Knežević, predstavnici javnog života i mnogobrojni građani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana