Сунчица Лончар: Тренуци и искуства у квартету драгоцјени

Данко Кузмановић
Сунчица Лончар: Тренуци и искуства у квартету драгоцјени

Пет година је дуг период уколико се ради активно и интензивно, као што је случај код нас, па да су многи наши заједнички тренуци и искуства које смо у квартету стекле драгоцјени. Не желим романтизовати нашу причу, али најдрагоцјеније је то што смо од оснивања до данас у оригиналном саставу ( Деана Симић, Наташа Вукојевић-Дукић, Марија Пилиповић и ја).

Казала је у разговору за “Глас Српске” чланица квартета “Флутете”, Сунчица Лончар, који ће  у суботу од 20 часова одржати концерт у Арт дворишту Банског двора Културног центра и прославити пет година постојања. 

- То није често у данашње вријеме. Када су људима битнији лично задовољство и корист више него просперитет групе, па често напуштају заједницу било које врсте уколико се деси и најмањи неспоразум. Прихватање и рјешавање проблема у међусобној сарадњи и односу “Флутета” са другима су дио наше свакодневице и у томе добро пливамо. Имамо здрав однос који води напретку и могућности дугорочног планирања - рекла је Лончарева. 

Глас: “Флутете” су основане с циљем популаризације класичне музике, али  временом су се у репертоару нашли и други жанрови. Због чега је тако и колико је тешко извести другачију музику на флаути? 
Лончар: На самом почетку смо изводиле популарна дјела класичне музике, која публика већ познаје, и дјела других жанрова с намјером да прикажемо флауту као свестран инструмент. Дјела других жанрова нису оригинално писана за наш ансамбл. Изводимо обраде и транскрипције, што не представља проблем у интерпретацији. Ипак, класични музичари су свој музички пут и израз пронашли у богатом свијету класичне музике. Данас на репертоару имамо неколико сати музике, али углавном класичне. Дјела других жанрова изводимо по потреби у одређеним приликама.

Глас: Имате ли неки задати и дефинисани циљ који желите да постигнете својим радом?
Лончар: Наравно. Иако је првобитна намјера била да након завршених студија наставимо континуирано концертирати у камерном ансамблу, сада, након десетина успјешних наступа, циљеви су се редефинисали. Својим ученицима, али и свима који прате наш рад, желимо показати и да се марљивим и дисциплинованим радом постижу резултати кад је у питању класична музика. На овом пољу не постоје кампањски рад и инстант резултати уколико желите постићи квалитет. Не бавимо се само концертирањем него и едукацијом на пољу методике наставе флауте и едукацијом публике. Зато “Флутете” видим као ансамбл који ће допринијети подизању свијести о важности његовања квалитета и високих естетских вриједности у музици у нашем друштву.

Глас: Да ли имате у плану рад на ауторским композицијама? 
Лончар: С обзиром на то да се ниједна од нас до сада није бавила компоновањем музике за флауту, ова тема није била актуелна. Добијале смо понуде да изведемо композиције писане за наш састав и посвећене нама. Такав вид сарадње смо  оствариле са неколико композитора, од којих бих издвојила њемачког композитора Николаја Брухера, који нам је посветио дјело “Од Шукеја до Шибује”. Необично дјело кроз које смо могле показати и наше умијеће свирања флауте и могућности инструмента кроз свирање савремених техника. У Арт дворишту ћемо извести ову композицију, која је премијеру доживјела у новембру 2017. године у великој сали Банског двора. Композитор је присуствовао премијери, а након концерта је упознао домаће композиторе класичне музике и њихове студенте, те одржао предавање и мастерклас. 

Глас: Како гледате на владајуће музичке трендове и како се одбранити од њих?
Лончар: У нашем друштву одавно преовладавају врсте музике чији је циљ да буде остварена што већа финансијска добит, а  одсуствују духовни и мисаони развој личности. Кич преовладава. То је у реду у незнатним количинама, али погубно у размјерама какве су код нас. Довољно је погледати колико медијског простора заузимају владајући музички трендови, а колико простора је остављено за умјетност, па ће свима бити јасно и зашто неки трендови владају. Кораци које су направиле “Флутете” и слични ансамбли су мали, али не занемариви. Уз већу подршку и чешће уврштавање квалитетнијих садржаја у програмске шеме, могло би се постићи више у развоју интелекта заједнице, па би и музички укус био квалитетнији.


Стање културе

Глас: Каква је Ваша оцјена музичке умјетности код нас и шта генерално мислите о овдашњој култури?

Лончар: Воља и жеља за развој музичке умјетности код извођача класичне музике постоји. Велики помак на пољу развоја музичке културе у Бањалуци остварује Бански двор и број љубитеља класичне музике и умјетности се повећава. Идемо полако, али сигурно, ка неком вишем нивоу. Али, паралелно с тим се дешава експанзија кича, тако да не знам колико је наш напредак видан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана