Преминуо оснивач легендарне групе

Б.П.
Преминуо оснивач легендарне групе

ОСПРЕЈ - Славни гитариста Дики Бетс, суоснивач групе „Алман Бродерс бенд”, преминуо је у 80 години након дуже болести.

Бетсов менаџер Дејвид Спиро рекао је за магазин “Ролинг Стоун” да је гитариста имао рак и хроничну опструктивну болест плућа.

-Са дубоком тугом и тешка срца породица Бетс објављује да је преминуо Форест Ричард Дики Бетс. Легендарни извођач, текстописац и фронтмен преминуо је раније у свом дому у Оспреју у Флориди, окружен својом породицом. Дики је био већи од живота, а његов губитак ће се осјетити широм свијета. У овом тешком тренутку, породица моли за поштовање наше приватности у наредним данима. Више информација ће бити објављено у одговарајућем тренутку - наводи се у саопштењу породице. Родом из Вест Палм Бича у Флориди, Бетсови рани музички утицаји укључивали су блугрес, кантри музику, блуз и касније рокенрол.

Заједно са басистом Беријем Оуклијем, буњарима Бучом Траксом и Џејом Џохансоном и гитаристом Двејном Алманом и пијанистом Грегом Алманом, био је родоначелник рок звука са југа САД, познатог као јужњачки рок.

Он и Двејн су створили заједнички инструментални стил који је традиционалне улоге ритма и главне гитаре у рок музици учинио потпуно застарјелим.

-Сједили бисмо и разговарали о томе како је зезнуто да сваки добар бенд који се окупи, гитаристи почну да буду љубоморни једни на друге и почну покушавати да се такмиче и покваре цијелу ствар. Двејн и ја смо имали потпуно разумијевање, као једна душа, да свирамо заједно и када је он погинуо и добар дио мене је умро заједно са њим - рекао је касније Бетс.

Њихов бенд  основан 1969, важио је за један од најуспјешнијих у том периоду, а публика је посебно вољела њихов живи албум „At Fillmore East“ из 1971.  Трагедија је задесила групу када је Двејн Алман погинуо у несрећи на мотоru 1971. године, а исту судбину доживио је и Бери Оукли годину дана касније.

Дики Бетс и Грег Алман су постали вође бенда, али су креативне разлике и проблеми са дрогом  и алкохолом, довели до тога да се бенд више пута распадне и онда поново крене са радом. Након деценија снимања албума и наступања, Бетс се 2014. године повукао из музичке индустрије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана