Preminuo osnivač legendarne grupe

B.P.
Preminuo osnivač legendarne grupe

OSPREJ - Slavni gitarista Diki Bets, suosnivač grupe „Alman Broders bend”, preminuo je u 80 godini nakon duže bolesti.

Betsov menadžer Dejvid Spiro rekao je za magazin “Roling Stoun” da je gitarista imao rak i hroničnu opstruktivnu bolest pluća.

-Sa dubokom tugom i teška srca porodica Bets objavljuje da je preminuo Forest Ričard Diki Bets. Legendarni izvođač, tekstopisac i frontmen preminuo je ranije u svom domu u Ospreju u Floridi, okružen svojom porodicom. Diki je bio veći od života, a njegov gubitak će se osjetiti širom svijeta. U ovom teškom trenutku, porodica moli za poštovanje naše privatnosti u narednim danima. Više informacija će biti objavljeno u odgovarajućem trenutku - navodi se u saopštenju porodice. Rodom iz Vest Palm Biča u Floridi, Betsovi rani muzički uticaji uključivali su blugres, kantri muziku, bluz i kasnije rokenrol.

Zajedno sa basistom Berijem Ouklijem, bunjarima Bučom Traksom i Džejom Džohansonom i gitaristom Dvejnom Almanom i pijanistom Gregom Almanom, bio je rodonačelnik rok zvuka sa juga SAD, poznatog kao južnjački rok.

On i Dvejn su stvorili zajednički instrumentalni stil koji je tradicionalne uloge ritma i glavne gitare u rok muzici učinio potpuno zastarjelim.

-Sjedili bismo i razgovarali o tome kako je zeznuto da svaki dobar bend koji se okupi, gitaristi počnu da budu ljubomorni jedni na druge i počnu pokušavati da se takmiče i pokvare cijelu stvar. Dvejn i ja smo imali potpuno razumijevanje, kao jedna duša, da sviramo zajedno i kada je on poginuo i dobar dio mene je umro zajedno sa njim - rekao je kasnije Bets.

Njihov bend  osnovan 1969, važio je za jedan od najuspješnijih u tom periodu, a publika je posebno voljela njihov živi album „At Fillmore East“ iz 1971.  Tragedija je zadesila grupu kada je Dvejn Alman poginuo u nesreći na motoru 1971. godine, a istu sudbinu doživio je i Beri Oukli godinu dana kasnije.

Diki Bets i Greg Alman su postali vođe benda, ali su kreativne razlike i problemi sa drogom  i alkoholom, doveli do toga da se bend više puta raspadne i onda ponovo krene sa radom. Nakon decenija snimanja albuma i nastupanja, Bets se 2014. godine povukao iz muzičke industrije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana