Знате ли како је настао хит "Липе цвату" и за кога je првобитно написан

ГС
Знате ли како је настао хит "Липе цвату" и за кога je првобитно написан

Пјесма "Липе цвату" је један од многобројних хитова групе "Бијело дугме", а написао ју је Горан Бреговић.

Брега је ову пјесму написао пјевачици Бисери Велетанлић, а првобитна верзија пјесме звала се "Шта ћу, нано, драги ми је љут".

-Наступали смо на „Хит паради „у Београду. Наиме, ми смо самостално тамо исто наступали, и дошао нам је Бреговић у гардеробу и замолио - бисмо ли му помогли пратити Бисеру Велетанлић за коју је написао пјесму. Није имао бенд. Ми смо у гардероби с Брегом научили пјесму за пола сата, изашли на позорницу... То је била тада најважнија и најпопуларнија емисија. Свирали смо пјесму „Шта ћу, нано, драги ми је љут“. Никад нисте чули ту пјесму - казао је Јурица Пађан, фротмен групе Аеродром.

Пјесма је првобитно имала и други наслов, а хит је постала када је отпјевало „Бијело дугме“.

Ален Исламовић једном приликом је истакао да је пјесма "Липе цвату" настала у кафани у Сјеверној Македонији.

-Знам да је пјесма „Липе цвату“ настала у Македонији гдје је Горан био у неким албанским кафанама и чуо је како људи занимљиво свирају, па му је дошла идеја направити „Липе цвату'. Тако да је то богатство што Бијело дугме има, лепеза пјесама да ти памет стане. Јер да било коју пјесму кренемо изводити, сви пјевају с нама. Али пјевају и ове нове генерације. То је фасцинантно - казао је, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана