Бенд "Иглси" издаје раскошну бокс-сет колекцију: Винилни пресјек једне легендарне каријере

Бранислав Предојевић
Бенд "Иглси" издаје раскошну бокс-сет колекцију: Винилни пресјек једне легендарне каријере

ЛОС АНЂЕЛЕС - Славни амерички састав "Иглси" обиљежиће  своју опроштајну турнеју "The Long Goodbay", са раскошним винилним бокс-сетом под називом "To The Limit: The Essential Collection".

Колекцију чини шест плоча које садрже 51 пробрани студијски и живи снимак, а који покрива њихову легендарну каријеру у свим фазама рада групе од почетка седамдесетих. 

Поред оригиналних студијских верзија познатих хитова као што су: "Хотел Цалифорниа",  "New Kid in Town", "One of These Nights", "Best of My Love", "Heartache Tonight", бокс-сет садржи и комплетне омиљене албуме групе као што су "Desperado", "Victim of Changes" и "In the City". Такође, у колекцији се налазе одабране пјесме са пет лајв албума бенда, "Eagles Live" из 1980, "Hell Freezes Over" из 1994, "The Millennium Concert" из 2000, "Live at the Forum 76" из 2017. и "Live From the Forum MMDXVII" из 2020. године. 

Састав је без обзира на бројне персоналне промјене и трагедије током каријере постао симбол звука који се описује као калифорнијски рок, а представља мјешавину кантрија, фолка и рокенрола уз наглашене вокалне хармоније у првом плану.

Чувени новинар и публициста Сал Мен њихову музику описао је ријечима да нико није знао шта значи калифорнијски рок, осим да је то можда опис стања да је у Калифорнији све било могуће и да је музика која је дошла из те обећавајуће земље била слободнијег духа и слободнијег хода.

Бенд је посљедњи студијски албум "Long Road out Of Eden" (2007) и према ријечима пјевача и бас гитаристе Тимотија  Шмита био и крај нове студијске музике из редова групе.

- Када људи дођу да виде бенд желе да чују "Hotel California" и "Best of My Love", све наше познате нумере. Када смо били на турнеји  након нашег посљедњег албума "Long Road…" свирали смо пет до седам од тих пјесама, али то више просто не радимо, јер није било реакције, тако да је то изгубило смисао - рекао је Шмит.

Бенд тренутно чини шест музичара, Дон Хенли (посљедњи оригинални члан), дугогодишњи гитариста Џо Волш, Тимоти Б. Шмит, кантри великан Винс Гил, Дикон Фреј (син оригиналног члана Глена Фреја) и гитариста на турнеји Стјуарт Смит, који свирају мамутску серију концерата најављених као званично посљедња турнеја групе која је почела 7. септембра прошле године концертом у Њујорку, а која ће трајати током скоро цијеле 2024. године уз све распродате датуме.

УСПЈЕХ

Састав "Иглси" основан је у Лос Анђелесу 1971, а прве године и током претходних 53 године стекли су статус једног од најуспјешнијих музичких група седамдесетих у Сјеверној Америци и један су од најпродаванијих бендова на свијету.

Имали су пет синглова број један и шест албума број један у САД, освојили су шест награда "Греми" и продали више од 200  милиона плоча широм свијета, укључујући 100 милиона продатих само у САД. Њихова компилација "Греатест Хитс" (1971-1975) јесте најпродаванији албум у Сједињеним Државама  са 38 милиона продатих копија, док је студијски албум "Хотел Цалифорниа" из 1976 , стигао до тиража од 26 милиона продатих примјерака у САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана