Sunčica Lončar: Trenuci i iskustva u kvartetu dragocjeni

Danko Kuzmanović
Sunčica Lončar: Trenuci i iskustva u kvartetu dragocjeni

Pet godina je dug period ukoliko se radi aktivno i intenzivno, kao što je slučaj kod nas, pa da su mnogi naši zajednički trenuci i iskustva koje smo u kvartetu stekle dragocjeni. Ne želim romantizovati našu priču, ali najdragocjenije je to što smo od osnivanja do danas u originalnom sastavu ( Deana Simić, Nataša Vukojević-Dukić, Marija Pilipović i ja).

Kazala je u razgovoru za “Glas Srpske” članica kvarteta “Flutete”, Sunčica Lončar, koji će  u subotu od 20 časova održati koncert u Art dvorištu Banskog dvora Kulturnog centra i proslaviti pet godina postojanja. 

- To nije često u današnje vrijeme. Kada su ljudima bitniji lično zadovoljstvo i korist više nego prosperitet grupe, pa često napuštaju zajednicu bilo koje vrste ukoliko se desi i najmanji nesporazum. Prihvatanje i rješavanje problema u međusobnoj saradnji i odnosu “Fluteta” sa drugima su dio naše svakodnevice i u tome dobro plivamo. Imamo zdrav odnos koji vodi napretku i mogućnosti dugoročnog planiranja - rekla je Lončareva. 

Glas: “Flutete” su osnovane s ciljem popularizacije klasične muzike, ali  vremenom su se u repertoaru našli i drugi žanrovi. Zbog čega je tako i koliko je teško izvesti drugačiju muziku na flauti? 
Lončar: Na samom početku smo izvodile popularna djela klasične muzike, koja publika već poznaje, i djela drugih žanrova s namjerom da prikažemo flautu kao svestran instrument. Djela drugih žanrova nisu originalno pisana za naš ansambl. Izvodimo obrade i transkripcije, što ne predstavlja problem u interpretaciji. Ipak, klasični muzičari su svoj muzički put i izraz pronašli u bogatom svijetu klasične muzike. Danas na repertoaru imamo nekoliko sati muzike, ali uglavnom klasične. Djela drugih žanrova izvodimo po potrebi u određenim prilikama.

Glas: Imate li neki zadati i definisani cilj koji želite da postignete svojim radom?
Lončar: Naravno. Iako je prvobitna namjera bila da nakon završenih studija nastavimo kontinuirano koncertirati u kamernom ansamblu, sada, nakon desetina uspješnih nastupa, ciljevi su se redefinisali. Svojim učenicima, ali i svima koji prate naš rad, želimo pokazati i da se marljivim i disciplinovanim radom postižu rezultati kad je u pitanju klasična muzika. Na ovom polju ne postoje kampanjski rad i instant rezultati ukoliko želite postići kvalitet. Ne bavimo se samo koncertiranjem nego i edukacijom na polju metodike nastave flaute i edukacijom publike. Zato “Flutete” vidim kao ansambl koji će doprinijeti podizanju svijesti o važnosti njegovanja kvaliteta i visokih estetskih vrijednosti u muzici u našem društvu.

Glas: Da li imate u planu rad na autorskim kompozicijama? 
Lončar: S obzirom na to da se nijedna od nas do sada nije bavila komponovanjem muzike za flautu, ova tema nije bila aktuelna. Dobijale smo ponude da izvedemo kompozicije pisane za naš sastav i posvećene nama. Takav vid saradnje smo  ostvarile sa nekoliko kompozitora, od kojih bih izdvojila njemačkog kompozitora Nikolaja Bruhera, koji nam je posvetio djelo “Od Šukeja do Šibuje”. Neobično djelo kroz koje smo mogle pokazati i naše umijeće sviranja flaute i mogućnosti instrumenta kroz sviranje savremenih tehnika. U Art dvorištu ćemo izvesti ovu kompoziciju, koja je premijeru doživjela u novembru 2017. godine u velikoj sali Banskog dvora. Kompozitor je prisustvovao premijeri, a nakon koncerta je upoznao domaće kompozitore klasične muzike i njihove studente, te održao predavanje i masterklas. 

Glas: Kako gledate na vladajuće muzičke trendove i kako se odbraniti od njih?
Lončar: U našem društvu odavno preovladavaju vrste muzike čiji je cilj da bude ostvarena što veća finansijska dobit, a  odsustvuju duhovni i misaoni razvoj ličnosti. Kič preovladava. To je u redu u neznatnim količinama, ali pogubno u razmjerama kakve su kod nas. Dovoljno je pogledati koliko medijskog prostora zauzimaju vladajući muzički trendovi, a koliko prostora je ostavljeno za umjetnost, pa će svima biti jasno i zašto neki trendovi vladaju. Koraci koje su napravile “Flutete” i slični ansambli su mali, ali ne zanemarivi. Uz veću podršku i češće uvrštavanje kvalitetnijih sadržaja u programske šeme, moglo bi se postići više u razvoju intelekta zajednice, pa bi i muzički ukus bio kvalitetniji.


Stanje kulture

Glas: Kakva je Vaša ocjena muzičke umjetnosti kod nas i šta generalno mislite o ovdašnjoj kulturi?

Lončar: Volja i želja za razvoj muzičke umjetnosti kod izvođača klasične muzike postoji. Veliki pomak na polju razvoja muzičke kulture u Banjaluci ostvaruje Banski dvor i broj ljubitelja klasične muzike i umjetnosti se povećava. Idemo polako, ali sigurno, ka nekom višem nivou. Ali, paralelno s tim se dešava ekspanzija kiča, tako da ne znam koliko je naš napredak vidan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana