Nova verzija filma "Let It Be" stiže na male ekrane: Kraj epske priče nakon pola vijeka

Branislav Predojević
Nova verzija filma "Let It Be" stiže na male ekrane: Kraj epske priče nakon pola vijeka

LOS ANĐELES - Striming servis "Dizni +" emitovaće 8. maja remasterizovano izdanje kultnog filma "Let It Be”, legendarnih "Bitlisa" i to je prvi put da je film dostupan u više od 50 godina.

Novi film je restaurisao tim režisera Pitera Džeksona i sadrži snimke koji nisu prikazani u njegovim dokumentarnom serijalu "Get Back" iz 2021., koji je takođe emitovan na "Dizniju”. Originalni film "Let It Be" u režiji Majkla Lindzija Hoga, objavljen je 13. maja 1970. godine, otprilike mjesec dana nakon što se liverpulska četvorka raspala i  sedmicu nakon što  je stigao istoimeni album. Sam Hog u nedavnom intervjuu kaže da je zasluga na ovom povratku njegovog filma na Džeksonu.

- Piter Džekson vidi "Let It Be" i njegov projekat "Get Back" kao prateće komade. On smatra da je jako važno da su oba filma u svijetu. Film je kraći i jednostavniji, ali pošto nema toliko toga, lakše je fokusirati se na određene stvari. Vratio se kao sjajan roman, a počeo je kao sjajna kratka priča - rekao je Hog. Uz njegovu podršku, "Let It Be" je sada remasterisan iz originalnog negativa od 16 mm, uz istu tehnologiju za demiksovanje zvuka koja je korištena u projektu "Get Back". Džekson kaže da je morao vratiti dug prema Majklu i njegovom filmu, koji je bio osnova njegovog režiserskog poduhvata vezanog za muziku "Bitlsa" .

- Apsolutno sam oduševljen što je Majkov film obnovljen i konačno ponovo objavljen nakon što je decenijama bio nedostupan publici. Imao sam toliko sreće što sam imao pristup Majklovim trakama za svoj rad na "Get Back" projektu i oduvijek sam mislio da je nekako potrebno da se završi priča na pravi način. U tri dijela moje serije, prikazali smo Majkla i "Bitlse" kako snimaju revolucionarni novi dokumentarac "Let It Be",  film koji su objavili 1970. godine. Sada o svemu tome razmišljam kao o jednoj epskoj priči, konačno završenoj nakon pet decenija. Dva projekta podržavaju i poboljšavaju jedan drugog. Film je  vrhunac serije, dok serija pruža vitalni nedostajući kontekst za "Let It Be". Majkl je bio nepogrešivo od pomoći i više nego ljubazan prema meni i sasvim je ispravno da njegov originalni film ima posljednju riječ - rekao je Džekson.

Pomenuti originalni film je dokumentovao probe i snimanje pjesama grupe u januaru 1969. za ono što je trebalo da postane njihov dvanaesti studijski album "Let It Be", a uključuje nenajavljeni krovni koncert grupe, posljednji javni nastup njih četvorice zajedno. Nakon izlaska filma, članovi grupe osvojili su "Oskara" za najbolju muziku, ali film, nakon osamadesetih nije imao kućni snimak, a brojni pokušaji izdavanja na DVD i Blu rej diskovima, do sada su redom propadali.

Reputacija

Režiser Majkl Lindzi Hog, autor originalnog filma, kaže da je njegov projekat pratila mračna reputacija, ali bez pravog razloga.

- Film "Let It Be" je bio spreman za izlazak u oktobru/novembru 1969. godine, ali je izašao tek u aprilu 1970. Mjesec dana prije objavljivanja, "Bitlsi" su se zvanično raspali. I tako su ljudi otišli da gledaju film sa tugom u srcu, misleći: Nikad više neću vidjeti grupu zajedno, i to je veoma pomračilo percepciju filma. Ali, u stvari, koliko često možete vidjeti umjetnike ovog značaja kako rade zajedno? I onda dođete do krova i vidite njihovo uzbuđenje, drugarstvo i čistu radost u zajedničkom sviranju kao bend i znate, kao i sada, da je to bio posljednji put i gledamo na to s punim razumijevanjeem - rekao je Hog.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana