Нова верзија филма "Let It Be" стиже на мале екране: Крај епске приче након пола вијека

Бранислав Предојевић
Нова верзија филма "Let It Be" стиже на мале екране: Крај епске приче након пола вијека

ЛОС АНЂЕЛЕС - Стриминг сервис "Дизни +" емитоваће 8. маја ремастеризовано издање култног филма "Let It Be”, легендарних "Битлиса" и то је први пут да је филм доступан у више од 50 година.

Нови филм је рестаурисао тим режисера Питера Џексона и садржи снимке који нису приказани у његовим документарном серијалу "Get Back" из 2021., који је такође емитован на "Дизнију”. Оригинални филм "Let It Be" у режији Мајкла Линдзија Хога, објављен је 13. маја 1970. године, отприлике мјесец дана након што се ливерпулска четворка распала и  седмицу након што  је стигао истоимени албум. Сам Хог у недавном интервјуу каже да је заслуга на овом повратку његовог филма на Џексону.

- Питер Џексон види "Let It Be" и његов пројекат "Get Back" као пратеће комаде. Он сматра да је јако важно да су оба филма у свијету. Филм је краћи и једноставнији, али пошто нема толико тога, лакше је фокусирати се на одређене ствари. Вратио се као сјајан роман, а почео је као сјајна кратка прича - рекао је Хог. Уз његову подршку, "Let It Be" је сада ремастерисан из оригиналног негатива од 16 мм, уз исту технологију за демиксовање звука која је кориштена у пројекту "Get Back". Џексон каже да је морао вратити дуг према Мајклу и његовом филму, који је био основа његовог режисерског подухвата везаног за музику "Битлса" .

- Апсолутно сам одушевљен што је Мајков филм обновљен и коначно поново објављен након што је деценијама био недоступан публици. Имао сам толико среће што сам имао приступ Мајкловим тракама за свој рад на "Get Back" пројекту и одувијек сам мислио да је некако потребно да се заврши прича на прави начин. У три дијела моје серије, приказали смо Мајкла и "Битлсе" како снимају револуционарни нови документарац "Let It Bе",  филм који су објавили 1970. године. Сада о свему томе размишљам као о једној епској причи, коначно завршеној након пет деценија. Два пројекта подржавају и побољшавају један другог. Филм је  врхунац серије, док серија пружа витални недостајући контекст за "Let It Be". Мајкл је био непогрешиво од помоћи и више него љубазан према мени и сасвим је исправно да његов оригинални филм има посљедњу ријеч - рекао је Џексон.

Поменути оригинални филм је документовао пробе и снимање пјесама групе у јануару 1969. за оно што је требало да постане њихов дванаести студијски албум "Let It Be", а укључује ненајављени кровни концерт групе, посљедњи јавни наступ њих четворице заједно. Након изласка филма, чланови групе освојили су "Оскара" за најбољу музику, али филм, након осамадесетих није имао кућни снимак, а бројни покушаји издавања на ДВД и Блу реј дисковима, до сада су редом пропадали.

Репутација

Режисер Мајкл Линдзи Хог, аутор оригиналног филма, каже да је његов пројекат пратила мрачна репутација, али без правог разлога.

- Филм "Let It Be" је био спреман за излазак у октобру/новембру 1969. године, али је изашао тек у априлу 1970. Мјесец дана прије објављивања, "Битлси" су се званично распали. И тако су људи отишли да гледају филм са тугом у срцу, мислећи: Никад више нећу видјети групу заједно, и то је веома помрачило перцепцију филма. Али, у ствари, колико често можете видјети умјетнике овог значаја како раде заједно? И онда дођете до крова и видите њихово узбуђење, другарство и чисту радост у заједничком свирању као бенд и знате, као и сада, да је то био посљедњи пут и гледамо на то с пуним разумијевањеем - рекао је Хог.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана