Raspisan konkurs za nagradu "Milan Mladenović"

B. P.
Raspisan konkurs za nagradu "Milan Mladenović"

BEOGRAD - Zadužbina Milana Mladenovića će tradicionalno 21. septembra 2024, na Milanov rođendan, dodijeliti šestu nagradu "Milan Mladenović".

Nagrada se dodjeljuje za najbolju pjesmu na teritoriji bivše Jugoslavije, a na osnovu odluke stručnog žirija koji je svake godine u drugačijem sastavu, ali uvijek regionalnom. Ove godine o nagradi odlučivaće: muzičarka Anja Rupel (Slovenija), novinar i muzički kritičar Dubravko Jagatić (Hrvatska), muzičar Maks Juričić (Hrvatska), Nikola Vranjković (Srbija), pjesnik i muzičar, i Svetlana Đolović (Srbija), urednica "Radioaparata". Konkurs za nagradu "Milan Mladenović" 2024. biće otvoren 1.5. i trajaće do 31.5.2024. Očekivanja žirija su različita, ali Svetlana Đolović očekuje posvećenost i emocije.

- Pored standardnih stvari: posvećenosti, emocije, strasti, poruke i stava, očekujem određenu vrstu balansa i celovitosti. Kada to kažem, mislim da se ideja realizuje do kraja, i u izvođačkom i u autorskom delu. Aranžman je ono na šta ja volim da obratim posebnu pažnju, i to me često kupi u raznim pesmama. Inovativnost, smelost i muzički avanturizam očekujem od svih koji se prijavljuju za nagradu "Milan Mladenović" s obzirom na to da su upravo stalno istraživanje novih muzičkih horizonata i pogled u budućnost bili Milanov zaštitni znak - rekla je Đolovićeva.

Maks Juričić, bivši gitarista "Filma" i "Vještica", kaže da on odavno traži nove pjesme i nove bendove.

- Zadnjih godina izbjegavam koncerte poznatih bendova. Pravim raciju po klubovima i tražim nešto novo. Prošle godine sam otkrio "Koikoi", koji su bili finalisti jednog od takmičenja za nagradu "Milan Mladenović", tako da očekujem da ćemo i ove godine nešto zanimljivo čuti - kaže Juričić i dodaje da je vrlo počastvovan što je ove godine među članovima žirija.

Nagrada "Milan Mladenović" uspostavljena je sa ciljem da podstiče muzičko stvaralaštvo koje odlikuju vrijednosti svojstvene umjetničkoj zaostavštini Mladenovića. Aktuelni laureati su "Ljubičice" i njihova pjesma "Dok čekamo pad". Fond za nagradu "Milan Mladenović" 2024. iznosi 3.000 evra, a svi detalji o nagradi i samom konkursu biće objavljeni 1.5.202. na sajtu www.milanmladenovic.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana