Propale ljubavi, osveta i vrhunski pop bestseler

Branislav Predojević
Propale ljubavi, osveta i vrhunski pop bestseler

LOS ANĐELES - Novi album najveće pop zvijezde današnjice Tejlor Svift, pod nazivom “The Tortured poets Department”, ruši rekorde na svim striming platformama i top-listama.

Dvostruki album koji je muzičarka bez nekih specijalnih najava objavila u protekli petak postao je prvi album u istoriji striming platforme “Spotifaj”, koji je imao više od 300 miliona slušanja u jednom danu.

Takođe, u manje od 12 sati nakon izlaska postao je album sa najviše slušanja u jednom danu u 2024. godini, a laskavu titulu preuzeo je od albuma “Conjboy Carter” Bijonse Noules, koji je zaradio 300 miliona strimova u cijeloj prvoj sedmici nakon objavljivanja.

Takođe, “The Tortured poets Department” srušio je još jedan rekord striming platforme jer je prvi singl sa albuma numera “Fortnight”, na kojem gostuje reper Post Malone, postala pjesma sa najviše slušanja u jednom danu. Nakon što je spot za pjesmu objavljen na “Jutjubu”, prikupio je gotovo sedam miliona pregleda u samo šest sati od objave, dok je u sljedeća tri dana skupio 28 miliona pregleda.  U spotu Tejlor i Post Malone, koji gostuje na singlu, glume bivše ljubavnike koji su, prema tekstu pjesme, imali aferu koja je trajala samo 14 dana. Itan Houk i Džoš Čals, koji su glumili u “Društvu mrtvih pjesnika”, takođe se pojavljuju u iznenađujućim ulogama kao par naučnika koji sprovode testove na Sviftovoj, a spot završava špicom koja podsjeća na stare filmove bez zvuka.

A person holding her headDescription automatically generated

Pjesme su se na striming servisima pojavile tačno u ponoć po američkom vremenu, odnosno u šest ujutro po srednjoevropskom. Na albumu se nalazi 16 pjesama (i još četiri bonus pjesme, po jedna na četiri ekskluzivna vinilna izdanja), među kojima su i saradnje sa Postom Malonom te bendom “Florens end Mašin”. Na pjesmama je sa Tejlor radio i Aron Dezner iz grupe “Našional” te njen dugogodišnji saradnik Džek Entonof.

Samo dva sata nakon izlaska prvog dijela, Sviftova je objavila i drugi “tajni” dio albuma na kojem se nalazi još 15 pjesama i nazvala ga “TTPD: The Anthology”, tako da je pjevačica ukupno plasirala 35 novih numera.

Tematski album bavi se odnosom između Tejlorove i njenih najvjernijih fanova poznati kao sviftis, obračunom sa bivšim ljubavima i emocionalnim teretom činjenice da je sa 34 godine postala jedna od najpopularnijih i najbogatijih osoba na planeti. U svakom slučaju album slijedi tradiciju neočekivanih poteza u karijeri pop pjevačice, koja je izgradila reputaciju prelazeći iz tinejdžerske kantri zvijezde u pop fenomen da bi tokom pandemije postala folk umjetnica, čije numere kako ona sama kaže predstavljaju ozbiljne studije karaktera.

- Ovaj period života sada je završen, a poglavlje zatvoreno. Nema se za šta svetiti, nema računa za podmirenje kada rane zacijele - rekla je umjetnica.

Sam album prodat je u 1,6 miliona primjeraka u jednom danu samo u SAD, uključujući 600.000 kopija vinila, čime je “The Tortured poets Department” postao jedno od najprodavanijih muzičkih izdanja od kada je agencija “Nilsen” počela pratiti prodaju albuma 1991. godine. Otprilike 1,4 miliona od tog iznosa došlo je od prodaje tradicionalnih formata, poput vinila, CD-a i kaseta, što je neobičan podvig u SAD u kojima je striming godinama dominantan oblik slušanja muzike.

Pokloni

Prodaji albuma pomogla je široka lepeza specijalnih izdanja vinila, CD diskova i kaseta koji su dostupni za kupovinu, uključujući verzije koje nude ekskluzivne bonus pjesme.

Više od pola vijeka nakon vrhunca LP-ova, EP-a i singlova vinil je prošao kroz renesansu, jer ih fanovi gutaju kao kolekcionarske predmete. Kupovina takvih štampanih kopija takođe je dio strategije obožavalaca da podrže svoje omiljene izvođače i pokušaju da ih pokrenu na muzičkim listama, trend koji je nastao u svijetu K-Popa, ali se proširio na američke zvijezde, kao što je Sviftova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana