Пропале љубави, освета и врхунски поп бестселер

Бранислав Предојевић
Пропале љубави, освета и врхунски поп бестселер

ЛОС АНЂЕЛЕС - Нови албум највеће поп звијезде данашњице Тејлор Свифт, под називом “Тхе Тортуред поетс Департмент”, руши рекорде на свим стриминг платформама и топ-листама.

Двоструки албум који је музичарка без неких специјалних најава објавила у протекли петак постао је први албум у историји стриминг платформе “Спотифај”, који је имао више од 300 милиона слушања у једном дану.

Такође, у мање од 12 сати након изласка постао је албум са највише слушања у једном дану у 2024. години, а ласкаву титулу преузео је од албума “Цоњбоy Цартер” Бијонсе Ноулес, који је зарадио 300 милиона стримова у цијелој првој седмици након објављивања.

Такође, “Тхе Тортуред поетс Департмент” срушио је још један рекорд стриминг платформе јер је први сингл са албума нумера “Фортнигхт”, на којем гостује репер Пост Малоне, постала пјесма са највише слушања у једном дану. Након што је спот за пјесму објављен на “Јутјубу”, прикупио је готово седам милиона прегледа у само шест сати од објаве, док је у сљедећа три дана скупио 28 милиона прегледа.  У споту Тејлор и Пост Малоне, који гостује на синглу, глуме бивше љубавнике који су, према тексту пјесме, имали аферу која је трајала само 14 дана. Итан Хоук и Џош Чалс, који су глумили у “Друштву мртвих пјесника”, такође се појављују у изненађујућим улогама као пар научника који спроводе тестове на Свифтовој, а спот завршава шпицом која подсјећа на старе филмове без звука.

A person holding her headDescription automatically generated

Пјесме су се на стриминг сервисима појавиле тачно у поноћ по америчком времену, односно у шест ујутро по средњоевропском. На албуму се налази 16 пјесама (и још четири бонус пјесме, по једна на четири ексклузивна винилна издања), међу којима су и сарадње са Постом Малоном те бендом “Флоренс енд Машин”. На пјесмама је са Тејлор радио и Арон Дезнер из групе “Нашионал” те њен дугогодишњи сарадник Џек Ентоноф.

Само два сата након изласка првог дијела, Свифтова је објавила и други “тајни” дио албума на којем се налази још 15 пјесама и назвала га “ТТПД: Тхе Антхологy”, тако да је пјевачица укупно пласирала 35 нових нумера.

Тематски албум бави се односом између Тејлорове и њених највјернијих фанова познати као свифтис, обрачуном са бившим љубавима и емоционалним теретом чињенице да је са 34 године постала једна од најпопуларнијих и најбогатијих особа на планети. У сваком случају албум слиједи традицију неочекиваних потеза у каријери поп пјевачице, која је изградила репутацију прелазећи из тинејџерске кантри звијезде у поп феномен да би током пандемије постала фолк умјетница, чије нумере како она сама каже представљају озбиљне студије карактера.

- Овај период живота сада је завршен, а поглавље затворено. Нема се за шта светити, нема рачуна за подмирење када ране зацијеле - рекла је умјетница.

Сам албум продат је у 1,6 милиона примјерака у једном дану само у САД, укључујући 600.000 копија винила, чиме је “Тхе Тортуред поетс Департмент” постао једно од најпродаванијих музичких издања од када је агенција “Нилсен” почела пратити продају албума 1991. године. Отприлике 1,4 милиона од тог износа дошло је од продаје традиционалних формата, попут винила, ЦД-а и касета, што је необичан подвиг у САД у којима је стриминг годинама доминантан облик слушања музике.

Поклони

Продаји албума помогла је широка лепеза специјалних издања винила, ЦД дискова и касета који су доступни за куповину, укључујући верзије које нуде ексклузивне бонус пјесме.

Више од пола вијека након врхунца ЛП-ова, ЕП-а и синглова винил је прошао кроз ренесансу, јер их фанови гутају као колекционарске предмете. Куповина таквих штампаних копија такође је дио стратегије обожавалаца да подрже своје омиљене извођаче и покушају да их покрену на музичким листама, тренд који је настао у свијету К-Попа, али се проширио на америчке звијезде, као што је Свифтова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана