Јелена Томашевић побједница „Београдског пролећа“

Танјуг
Јелена Томашевић побједница „Београдског пролећа“

БЕОГРАД -  Пјевачица Јелена Томашевић са пјесмом "Веруј ми да верујем" побједница је фестивала "Београдско пролеће 2024" који је синоћ одржан у МТС дворани.

Прошле године првопласирана Тијана Богићевић уручила је награду Томашевићевој која је освојила прво мјесто на основу гласова публике.

Друго мјесто на основу гласова публике освојила је Вана са пјесмом "Разлог", док је трећепласирана Екстра Нена (Прича о мени),  саопштили су водитељи манифестације, глумица Драгана Мићаловић и њен колега Милорад Дамјановић. 

Њих двоје су, на почетку програма, извели композицију "Београде", познату у интерпретацијама Душана Јакшића (1927-2009) и Ђорђа Марјановића (1931-2021).   

Жири "Београдског пролећа" одлучио је да награду за најбољу интерпретацију додијели Гоци Тржан за пјесму "Пелин", а најбоља композиција је "Сломи" коју је Леонтина написала за Данијела Алибабића.

Награду жирија за најбољи текст је добио Бранко Кланшчек за нумеру Екстра Нене, док је за аранжман нумере "Траг у времену", коју је отпјевао Немања Радошевић, награђен Душан Алагић.

О наградама је одлучивао жири којим је предсједавала Богићевић, а чинили су га музичар Срђан Марјановић, директор ''Југотона'' Наталија Цајић, Сандра Суботин, главна и одговорна уредница "Блиц жене" и Марко Спалевић, пи-ар ''Сава'' Центра.

Специјална награда Накси радија припала је Александру Човићу за пјесму "Није ме страх" коју је извела његова група Регина.

Признање за посебан допринос српској и југословенској музици добила је вишеструка учесница "Београдског пролећа" Бисера Велетанлић. Припала јој је награда направљена од дијела бакарног крова, сачуваног приликом реконструкције МТС дворане.

Велетанлић је извела пјесму "Не плачи" која јој је донијела побједу на "Београдском пролећу" 1971.

Пјевачица Бојана Стаменов је, у спомен на недавно преминулу умјетницу Слађану Милошевић, отпјевала њену нумеру "Симпатија", изведену на "Београдском пролећу" 1978.

Стаменов је извела и пјесму која је побиједила годину дана касније, хит Маје Оџаклијевске "Даљине".

Душан Свилар интерпретирао је побједничку фестивалску песму из 1972, "Песникову гитару" Микија Јевремовића (1941-2017), као и нумеру "Ноктурно" Оливера Драгојевића (1947-2018), са "Београдског пролећа" 1979.

Невена Божовић је подсјетила на баладу са "Београдског пролећа" 1994, "Напустио си све", с почетка каријере Маје Николић.

Извођаче је пратио оркестар на челу са диригентом Иваном Илићем.

На видео-биму су приказивани кратки филмови о историјату "Београдског пролећа" и МТС дворане, некадашњег Дома синдиката.

Треће "Београдско пролеће" које оживљава од 2022. године традицију чувеног југословенског фестивала забавне музике, одржано је у организацији МТС Дворане и Накси радија, а под медијским покровитељством листа "Блиц" и ТВ Блиц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана