Бањалука била јединствена музичка фузија различитих свјетова

Миланка Митрић
Бањалука била јединствена музичка фузија различитих свјетова

Бањалука - Сферична сцена, освијетљена јаким бојама, испуњена музичарима обученим у црно, снажном енергијом звука које су створили њихови инструменти и гласови створили су читав један свијет на сцени.

Читав свијет скројен од људи који су различитом музиком коју стварају, спојили различите свјетове у један и направили величанствену музичку фузију. Читав свијет стао је у музику, која је толико пута зазвучала као нешто ван овог свијета, и раширила своје снажне звуке на све стране.

За стварање јединственог музичког свијета, заслужни су  музичари свјетског гласа, два велика умјетника, мултинструменталиста Слободан Тркуља и виолиниста Стефан Миленковић, који су први пут наступили заједно, и то уз пратњу Бањалучке филхармоније, на платоу код Културног центра Бански двор и Храма Христа Спаситеља у Бањалуци.

Публика је имала прилику да чује познате Тркуљине нумере као што су “Вода”, “Горо моја”, “Лепе моје црне очи”, “Призивање кише”, а са друге стране и дјела за виолину попут “Циганских мелодија”, “Кармен фантазије”, “Шиндлерове листе” и других.

Сједињавањем модерног етно-звука и класике, спајајући само наизглед неспојиво, за све посјетиоце припремили су истински врхунски програм, којим је обиљежен завршетак радова на Културном центру Бански двор, те озваничена предаја апликације Бањалуке за Европску престоницу културе 2024. године.

- Велика ми је част и задовољство што сам овдје у овом граду, и што сам прилици да видим да се институције културе на овај начин обнављају, јер обновом културе обнављамо себе. Имао сам част да поделим бину са својим херојем из младости, човеком који скоро четрдесет година има каријеру. Свирамо музику различитих жанрова, али ми смо уметници широких схватања музике и од момента кад смо се упознали, имам утисак да сам срео свог старог доброг пријатеља с којим се знам читав живот. Музички знам одакле долази, видим сву ту његову снагу и моћ свирања и знам на који начин и у којим пољима смо исти, а које су ствари које ја никада у животу не бих могао да свирам на начин на који их он свира. Када имате људе који су као личности јаки и особени у извођењу своје музике, спајање и стварање заједно је потпуно природно и један потпуно природан и нормалан процес - рекао је Тркуља.

Под слоганом “Супротности се привлаче”, овај концерт је начин приказивања јединственог концепта, којим ће Бањалука бити представљена у финалу избора. Апликација ће бити предата 24. августа, а у септембру ће бити брањена у Бриселу.

- Налазимо се у завршној фази припреме. Финални круг у који сада улазимо се ближи крају. Овај догађај је најбоља илустрација концепта “Супротности се привлаче”, који показује како музичари из два свијета жанровски, могу да пронађу ту компатибилност, нову вриједност која настаје спајањем нечега што можда до сада није било уобичајено да се спаја. Кроз једну причу овог концерта, укључујући и обнову Банског двора као резултат Стратегије развоја културе града, укључујемо и домаће снаге.  Прича је заокружена кроз овај концерт, који је један од битнијих догађаја културе ове године - објаснио је шеф тима за Европску престоницу културе Марко Билбија, који је нагласио да ће титула бити додијељена на основу плана развоја који ће омогућити да град буде назван престоницом културе 2024. године.

 Уз Миленковића и Тркуљу наступили су чланови Бањалучке филхармоније, а Симфонијски оркестар, поредан у омјеру 20 : 24, сачињен је од чланова из Бањалуке, Бихаћа и Јајца - три града која су се заједно кандидовала за ову престижну титулу.

- Миленковић је свирао на својој драгоцјеној виолини италијанскога градитеља виолина Гуаданинија. Сама чињеница да се тај инструмент милионске вриједности чуо у Бањалуци те да је на њему бриљирао је куриозитет и представља Републику Српску као мјесто гдје се умјетност цијени. Невјероватним умијећем на кавалу, гајдама, саксофону и својим сјајним вокалом други врхунски солиста Слободан Тркуља је специфичним етно-стилом са примјесама џеза у својим композицијама донио лични печат овом концерту и показао у пуном смислу да се супротности привлаче, какав је и био назив концерта и идеја организатора - рекао је директор Бањалучке филхармоније и виолиниста Иван Оташевић, који је изразио задовољство због учествовања Филхармоније на овом концерту, те на концерту Амире Медуњанин који је раније одржан на тврђави Кастел.

Спектакуларности овог јединственог музичког доживљаја допринијела је фантастична бина, те амбијентална свјетла која су приказала Бански двор у новом руху.

- Велики дан за Бански двор и за Бањалуку за европску престоницу културе 2024. године. Срећан сам што су ту били Стефан Миленковић и Слободан Тркуља, јер су њихови посљедњи наступи у Банском двору показали да они могу да напуне десет банских дворова. Сада смо имали прилику да исправимо то што нисмо могли прије, кад су посљедњи пут наступили у Банском двору и на један спектакуларан и достојанствен начин дочекамо европску престоницу културе и покажемо ново рухо наше установе - казао је директор Банског двора Културног центра Младен Матовић.

Концерт и обновљени изглед ове установе културе само су почетак спајања и представљања нових и другачијих умјетничких садржаја.

Филхармонија

 

- Почашћени смо доласком два овако сјајна умјетника. Показали су нам да наш труд није узалудан, да Бањалука има потенцијал који се већ дуг период труди да створи, покрене и представи широј јавности, те да смо изузетно погодно тло за даљи развој. Поносни смо и на чињеницу да смо се заиста представили у најбољем свјетлу, уз врхунски квалитет извођења и организације, показавши да смо достојни поменуте кандидатуре за Европску престоницу културе, као и сарадње са умјетницима свјетског реномеа, те с нестрпљењем и оптимизмом ишчекујемо и спремамо се за наставак рада наше филхармоније - рекао је Оташевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана