Banjaluka bila jedinstvena muzička fuzija različitih svjetova

Milanka Mitrić
Banjaluka bila jedinstvena muzička fuzija različitih svjetova

Banjaluka - Sferična scena, osvijetljena jakim bojama, ispunjena muzičarima obučenim u crno, snažnom energijom zvuka koje su stvorili njihovi instrumenti i glasovi stvorili su čitav jedan svijet na sceni.

Čitav svijet skrojen od ljudi koji su različitom muzikom koju stvaraju, spojili različite svjetove u jedan i napravili veličanstvenu muzičku fuziju. Čitav svijet stao je u muziku, koja je toliko puta zazvučala kao nešto van ovog svijeta, i raširila svoje snažne zvuke na sve strane.

Za stvaranje jedinstvenog muzičkog svijeta, zaslužni su  muzičari svjetskog glasa, dva velika umjetnika, multinstrumentalista Slobodan Trkulja i violinista Stefan Milenković, koji su prvi put nastupili zajedno, i to uz pratnju Banjalučke filharmonije, na platou kod Kulturnog centra Banski dvor i Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Publika je imala priliku da čuje poznate Trkuljine numere kao što su “Voda”, “Goro moja”, “Lepe moje crne oči”, “Prizivanje kiše”, a sa druge strane i djela za violinu poput “Ciganskih melodija”, “Karmen fantazije”, “Šindlerove liste” i drugih.

Sjedinjavanjem modernog etno-zvuka i klasike, spajajući samo naizgled nespojivo, za sve posjetioce pripremili su istinski vrhunski program, kojim je obilježen završetak radova na Kulturnom centru Banski dvor, te ozvaničena predaja aplikacije Banjaluke za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine.

- Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam ovdje u ovom gradu, i što sam prilici da vidim da se institucije kulture na ovaj način obnavljaju, jer obnovom kulture obnavljamo sebe. Imao sam čast da podelim binu sa svojim herojem iz mladosti, čovekom koji skoro četrdeset godina ima karijeru. Sviramo muziku različitih žanrova, ali mi smo umetnici širokih shvatanja muzike i od momenta kad smo se upoznali, imam utisak da sam sreo svog starog dobrog prijatelja s kojim se znam čitav život. Muzički znam odakle dolazi, vidim svu tu njegovu snagu i moć sviranja i znam na koji način i u kojim poljima smo isti, a koje su stvari koje ja nikada u životu ne bih mogao da sviram na način na koji ih on svira. Kada imate ljude koji su kao ličnosti jaki i osobeni u izvođenju svoje muzike, spajanje i stvaranje zajedno je potpuno prirodno i jedan potpuno prirodan i normalan proces - rekao je Trkulja.

Pod sloganom “Suprotnosti se privlače”, ovaj koncert je način prikazivanja jedinstvenog koncepta, kojim će Banjaluka biti predstavljena u finalu izbora. Aplikacija će biti predata 24. avgusta, a u septembru će biti branjena u Briselu.

- Nalazimo se u završnoj fazi pripreme. Finalni krug u koji sada ulazimo se bliži kraju. Ovaj događaj je najbolja ilustracija koncepta “Suprotnosti se privlače”, koji pokazuje kako muzičari iz dva svijeta žanrovski, mogu da pronađu tu kompatibilnost, novu vrijednost koja nastaje spajanjem nečega što možda do sada nije bilo uobičajeno da se spaja. Kroz jednu priču ovog koncerta, uključujući i obnovu Banskog dvora kao rezultat Strategije razvoja kulture grada, uključujemo i domaće snage.  Priča je zaokružena kroz ovaj koncert, koji je jedan od bitnijih događaja kulture ove godine - objasnio je šef tima za Evropsku prestonicu kulture Marko Bilbija, koji je naglasio da će titula biti dodijeljena na osnovu plana razvoja koji će omogućiti da grad bude nazvan prestonicom kulture 2024. godine.

 Uz Milenkovića i Trkulju nastupili su članovi Banjalučke filharmonije, a Simfonijski orkestar, poredan u omjeru 20 : 24, sačinjen je od članova iz Banjaluke, Bihaća i Jajca - tri grada koja su se zajedno kandidovala za ovu prestižnu titulu.

- Milenković je svirao na svojoj dragocjenoj violini italijanskoga graditelja violina Guadaninija. Sama činjenica da se taj instrument milionske vrijednosti čuo u Banjaluci te da je na njemu briljirao je kuriozitet i predstavlja Republiku Srpsku kao mjesto gdje se umjetnost cijeni. Nevjerovatnim umijećem na kavalu, gajdama, saksofonu i svojim sjajnim vokalom drugi vrhunski solista Slobodan Trkulja je specifičnim etno-stilom sa primjesama džeza u svojim kompozicijama donio lični pečat ovom koncertu i pokazao u punom smislu da se suprotnosti privlače, kakav je i bio naziv koncerta i ideja organizatora - rekao je direktor Banjalučke filharmonije i violinista Ivan Otašević, koji je izrazio zadovoljstvo zbog učestvovanja Filharmonije na ovom koncertu, te na koncertu Amire Medunjanin koji je ranije održan na tvrđavi Kastel.

Spektakularnosti ovog jedinstvenog muzičkog doživljaja doprinijela je fantastična bina, te ambijentalna svjetla koja su prikazala Banski dvor u novom ruhu.

- Veliki dan za Banski dvor i za Banjaluku za evropsku prestonicu kulture 2024. godine. Srećan sam što su tu bili Stefan Milenković i Slobodan Trkulja, jer su njihovi posljednji nastupi u Banskom dvoru pokazali da oni mogu da napune deset banskih dvorova. Sada smo imali priliku da ispravimo to što nismo mogli prije, kad su posljednji put nastupili u Banskom dvoru i na jedan spektakularan i dostojanstven način dočekamo evropsku prestonicu kulture i pokažemo novo ruho naše ustanove - kazao je direktor Banskog dvora Kulturnog centra Mladen Matović.

Koncert i obnovljeni izgled ove ustanove kulture samo su početak spajanja i predstavljanja novih i drugačijih umjetničkih sadržaja.

Filharmonija

 

- Počašćeni smo dolaskom dva ovako sjajna umjetnika. Pokazali su nam da naš trud nije uzaludan, da Banjaluka ima potencijal koji se već dug period trudi da stvori, pokrene i predstavi široj javnosti, te da smo izuzetno pogodno tlo za dalji razvoj. Ponosni smo i na činjenicu da smo se zaista predstavili u najboljem svjetlu, uz vrhunski kvalitet izvođenja i organizacije, pokazavši da smo dostojni pomenute kandidature za Evropsku prestonicu kulture, kao i saradnje sa umjetnicima svjetskog renomea, te s nestrpljenjem i optimizmom iščekujemo i spremamo se za nastavak rada naše filharmonije - rekao je Otašević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana