Аутобиографија Ленија Кравица ускоро на српском језику: Живот састављен од супротности

Приредио: Бранислав Предојевић
Аутобиографија Ленија Кравица ускоро на српском језику: Живот састављен од супротности

БЕОГРАД - “Нека љубав влада” назив је аутобиографије славног америчког рок музичара Ленија Кравица, а ово дјело ускоро ће бити доступно на српском језику и биће објављено у издању “Лагуне”.

Мемоари, писани заједно са чувеним новинаром и писцем Дејвидом Рицом, представљају чудесну причу о одрастању у несвакидашњој породици и потрази за сопственим гласом једног умјетника. Лени Кравиц се осврће на свој живот са искреношћу, самокритиком и хумором.

- Мој живот се састоји од супротности. Црно и бијело. Јудаизам и хришћанство. “Џексон Фајв” и “Лед Цепелин”. Прихватио сам своју душу Близанца. Волио сам те супротности. Јин и јанг су се мијешали у различитим дијеловима мог срца и ума, дајући ми равнотежу и подстичући моју радозналост и опуштеност - написао је Лени у књизи.

Прича која креће од Апер Ист сајда на Менхетну, Бедфорд Стајвесанта у Бруклину, преко Болдвин хилса и Беверли хилса у Лос Анђелесу, до Француске, Енглеске и Њемачке прати изузетно креативног клинца, који због бројних тешкоћа у школи и породици тражи спас у музици и израста у врсног свирача, врхунског текстописца, продуцента и извођача.

Ипак, откривамо и другу страну његовог живота, начин на који се духовно мијењао и који је битно утицао на његову музику и одлуке да одбије више него привлачне дискографске уговоре док не пронађе сопствени музички израз. Стварање умјетника који је првим албумом “Лет лове руле”, прогласио лични манифест само је срце ове приче. Ликови који окружују Ленија током одрастања су његов отац Си Кравиц, војни ветеран и моћни телевизијски директор, његова мајка Роки Рокер, телевизијска звијезда и Лиза Бонет, млада глумица која постаје његова муза, супруга и мајка његове кћерке Зои. Централни лик је, наравно, Лени, који, упркос својој великој енергији аспирација, одбија уговор за дискографском кућом све док не пронађе свој прави глас.

- Било да снимам, изводим или пишем књигу, моја умјетност се састоји у томе да слушам инспирацију изнутра, а затим је дијелим са људима.  Умјетност мора да приближи свијет - навео је Кравиц о процесу настанка овог дјела.

Књига има 280 страна, а превод на српски језик урадио је Дејан Цукић, који је посљедњих година за “Лагуну” превео читаву серију врхунских књига из домена рок белетристике.

Бестселер

Књига је након објављивања постала свјетски бестселер  и добила одличне рецензије.  Џули Кантрел, књижевна критичарка “Њујорк журнала”, похвалила је књигу као једну од најискренијих аутобиографија јавних личности.

- Лени заједно са писцем Дејвидом Рицом скида свој јавни костим и позива читаоце у свој живот и у своје срце, дијелећи са нама дубине његове вјере и страсти према музици, његов јединствени креативни угао и његову дубоку љубав према бившој жени Лизи Бонет и њиховој кћерки Зои. На крају читања, осјећамо се као да познајемо Ленија у његовој сржи и осјећамо да је користио писање као још један креативни извор да залијечи своје најдубље ране - написала је Кантрел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана