Autobiografija Lenija Kravica uskoro na srpskom jeziku: Život sastavljen od suprotnosti

Priredio: Branislav Predojević
Autobiografija Lenija Kravica uskoro na srpskom jeziku: Život sastavljen od suprotnosti

BEOGRAD - “Neka ljubav vlada” naziv je autobiografije slavnog američkog rok muzičara Lenija Kravica, a ovo djelo uskoro će biti dostupno na srpskom jeziku i biće objavljeno u izdanju “Lagune”.

Memoari, pisani zajedno sa čuvenim novinarom i piscem Dejvidom Ricom, predstavljaju čudesnu priču o odrastanju u nesvakidašnjoj porodici i potrazi za sopstvenim glasom jednog umjetnika. Leni Kravic se osvrće na svoj život sa iskrenošću, samokritikom i humorom.

- Moj život se sastoji od suprotnosti. Crno i bijelo. Judaizam i hrišćanstvo. “Džekson Fajv” i “Led Cepelin”. Prihvatio sam svoju dušu Blizanca. Volio sam te suprotnosti. Jin i jang su se miješali u različitim dijelovima mog srca i uma, dajući mi ravnotežu i podstičući moju radoznalost i opuštenost - napisao je Leni u knjizi.

Priča koja kreće od Aper Ist sajda na Menhetnu, Bedford Stajvesanta u Bruklinu, preko Boldvin hilsa i Beverli hilsa u Los Anđelesu, do Francuske, Engleske i Njemačke prati izuzetno kreativnog klinca, koji zbog brojnih teškoća u školi i porodici traži spas u muzici i izrasta u vrsnog svirača, vrhunskog tekstopisca, producenta i izvođača.

Ipak, otkrivamo i drugu stranu njegovog života, način na koji se duhovno mijenjao i koji je bitno uticao na njegovu muziku i odluke da odbije više nego privlačne diskografske ugovore dok ne pronađe sopstveni muzički izraz. Stvaranje umjetnika koji je prvim albumom “Let love rule”, proglasio lični manifest samo je srce ove priče. Likovi koji okružuju Lenija tokom odrastanja su njegov otac Si Kravic, vojni veteran i moćni televizijski direktor, njegova majka Roki Roker, televizijska zvijezda i Liza Bonet, mlada glumica koja postaje njegova muza, supruga i majka njegove kćerke Zoi. Centralni lik je, naravno, Leni, koji, uprkos svojoj velikoj energiji aspiracija, odbija ugovor za diskografskom kućom sve dok ne pronađe svoj pravi glas.

- Bilo da snimam, izvodim ili pišem knjigu, moja umjetnost se sastoji u tome da slušam inspiraciju iznutra, a zatim je dijelim sa ljudima.  Umjetnost mora da približi svijet - naveo je Kravic o procesu nastanka ovog djela.

Knjiga ima 280 strana, a prevod na srpski jezik uradio je Dejan Cukić, koji je posljednjih godina za “Lagunu” preveo čitavu seriju vrhunskih knjiga iz domena rok beletristike.

Bestseler

Knjiga je nakon objavljivanja postala svjetski bestseler  i dobila odlične recenzije.  Džuli Kantrel, književna kritičarka “Njujork žurnala”, pohvalila je knjigu kao jednu od najiskrenijih autobiografija javnih ličnosti.

- Leni zajedno sa piscem Dejvidom Ricom skida svoj javni kostim i poziva čitaoce u svoj život i u svoje srce, dijeleći sa nama dubine njegove vjere i strasti prema muzici, njegov jedinstveni kreativni ugao i njegovu duboku ljubav prema bivšoj ženi Lizi Bonet i njihovoj kćerki Zoi. Na kraju čitanja, osjećamo se kao da poznajemo Lenija u njegovoj srži i osjećamo da je koristio pisanje kao još jedan kreativni izvor da zaliječi svoje najdublje rane - napisala je Kantrel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana