Албум “Mind Games” Џона Ленона у специјалном бокс-сету: Музичке мозгалице изван колотечине

Бранислав Предојевић
Албум “Mind Games” Џона Ленона у специјалном бокс-сету: Музичке мозгалице изван колотечине

ЊУЈОРК - Култни албум “Mind Games” Џона Ленона из 1973. требало би да буде поново издат ове године као пакет од 4ЦД и 2 Блу-реј диска са 72 аудио-записа, уз посебну самосталну књигу посвећену настанку овог класика соло каријере бившег “Битлса”.

Оригинално издање снимљено је као четврти соло студијски албум енглеског музичара у љето 1973. година, а објављен је 29. октобра исте године. Био је то први Ленонов снимак који је самостално продуцирао без помоћи злогласног продуцента Фила Спектора и на њему се окренуо далеко личнијим темама.

Како је касније сам Ленон говорио, желио је да направи лирски и музички одмак од политички интонираног претходника “Some Time in New York City” и кроз рад да побјегне од параноје и усамљености које су га тада опсједале. Наиме, период рада на овом албуму обиљежен је недаћама у животу чувеног музичара од проблема са америчким властима око визе, преко надзора од стране агенције ФБИ због његовог активизма до пуцања везе са Јоко Оно, због чега је Ленон желио да албум буде инспирисан темама које су мучиле њега као умјетника, а не свијет око њега.

За музичку пратњу окупио је састав под надимком “The Plastic Ono Band”,  у којем су свирали  врхунски музичари попут бубњара Џима Келтнера, гитаристе Дејвида Спинозе, Гордона Едвардса на басу, Артура Џенкинса на удараљкама, Мајкла Брикера на саксофону и Кена Асчера на клавиру и оргуљама и вокалу. Снимање је било веома брзо, сам Ленон је продуцирао и миксовао албум, а након његовог снимања започео је везу са асистенткињом Меј Панг, што ће бити познато као “Ленонов изгубљени викенд” током којег су он и Јоко Оно били раздвојени скоро двије године.

Албум “Mind Games” је по објављивању добио лоше критике, али касније рецензије биле су наклоњеније, вреднујући га као храбар покушај Ленона да искочи из ауторске колотечине. Достигао је 13. мјесто на листама у Великој Британији и 9. мјесто у САД, гдје је добио златни сертификат, али је временом стекао култни статус код обожавалаца његовог рада. Сам Ленон није био претјерано задовољан урађеним, наводећи да су неке од пјесама добре, али да му недостаје енергије за одржавање албума као цјелине, тврдећи да је омот говорио више од самог звука плоче.

Насловна пјесма је објављена као сингл у исто вријеме када и албум. Сам албум је реиздаван неколико пута током 70-их и 80-их, али нови пакет требало би да буде ултимативно издање са бројним новим верзијама познатих пјесама.

Књига

Пратећа књига у тврдом увезу од 288 страница нуди истраживање настанка ове плоче  са бројним непознатим детаљима писања, снимања и издавања албума “Mind Games” и доба које га је инспирисало. Као и код књиге “Plastic Ono Band”, изгледа као да ће постојати само једна верзија књиге. Сама књига биће објављена 4. јуна, а бокс-сетови у јулу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана