Album “Mind Games” Džona Lenona u specijalnom boks-setu: Muzičke mozgalice izvan kolotečine

Branislav Predojević
Album “Mind Games” Džona Lenona u specijalnom boks-setu: Muzičke mozgalice izvan kolotečine

NjUJORK - Kultni album “Mind Games” Džona Lenona iz 1973. trebalo bi da bude ponovo izdat ove godine kao paket od 4CD i 2 Blu-rej diska sa 72 audio-zapisa, uz posebnu samostalnu knjigu posvećenu nastanku ovog klasika solo karijere bivšeg “Bitlsa”.

Originalno izdanje snimljeno je kao četvrti solo studijski album engleskog muzičara u ljeto 1973. godina, a objavljen je 29. oktobra iste godine. Bio je to prvi Lenonov snimak koji je samostalno producirao bez pomoći zloglasnog producenta Fila Spektora i na njemu se okrenuo daleko ličnijim temama.

Kako je kasnije sam Lenon govorio, želio je da napravi lirski i muzički odmak od politički intoniranog prethodnika “Some Time in New York City” i kroz rad da pobjegne od paranoje i usamljenosti koje su ga tada opsjedale. Naime, period rada na ovom albumu obilježen je nedaćama u životu čuvenog muzičara od problema sa američkim vlastima oko vize, preko nadzora od strane agencije FBI zbog njegovog aktivizma do pucanja veze sa Joko Ono, zbog čega je Lenon želio da album bude inspirisan temama koje su mučile njega kao umjetnika, a ne svijet oko njega.

Za muzičku pratnju okupio je sastav pod nadimkom “The Plastic Ono Band”,  u kojem su svirali  vrhunski muzičari poput bubnjara Džima Keltnera, gitariste Dejvida Spinoze, Gordona Edvardsa na basu, Artura Dženkinsa na udaraljkama, Majkla Brikera na saksofonu i Kena Asčera na klaviru i orguljama i vokalu. Snimanje je bilo veoma brzo, sam Lenon je producirao i miksovao album, a nakon njegovog snimanja započeo je vezu sa asistentkinjom Mej Pang, što će biti poznato kao “Lenonov izgubljeni vikend” tokom kojeg su on i Joko Ono bili razdvojeni skoro dvije godine.

Album “Mind Games” je po objavljivanju dobio loše kritike, ali kasnije recenzije bile su naklonjenije, vrednujući ga kao hrabar pokušaj Lenona da iskoči iz autorske kolotečine. Dostigao je 13. mjesto na listama u Velikoj Britaniji i 9. mjesto u SAD, gdje je dobio zlatni sertifikat, ali je vremenom stekao kultni status kod obožavalaca njegovog rada. Sam Lenon nije bio pretjerano zadovoljan urađenim, navodeći da su neke od pjesama dobre, ali da mu nedostaje energije za održavanje albuma kao cjeline, tvrdeći da je omot govorio više od samog zvuka ploče.

Naslovna pjesma je objavljena kao singl u isto vrijeme kada i album. Sam album je reizdavan nekoliko puta tokom 70-ih i 80-ih, ali novi paket trebalo bi da bude ultimativno izdanje sa brojnim novim verzijama poznatih pjesama.

Knjiga

Prateća knjiga u tvrdom uvezu od 288 stranica nudi istraživanje nastanka ove ploče  sa brojnim nepoznatim detaljima pisanja, snimanja i izdavanja albuma “Mind Games” i doba koje ga je inspirisalo. Kao i kod knjige “Plastic Ono Band”, izgleda kao da će postojati samo jedna verzija knjige. Sama knjiga biće objavljena 4. juna, a boks-setovi u julu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana