Украјинци осуђени због крађе 2,6 милиона КМ с банкомата у БиХ

Н. Томашевић
Украјинци осуђени због крађе 2,6 милиона КМ с банкомата у БиХ

ТУЗЛА - Држављани Украјине Дмитро Боико (Dmytro Boiko) и Олександр Зајцев (Oleksandr Zaitsev), осуђени су на укупно 13 година и осам мјесеци затвора јер као дио организоване криминалне групе рачунарским преварама приступали банкоматима и "скинули" 2,6 милона марака.

Ради се о правоснажној пресуди Врховног суда ФБиХ, а оба су осуђени на по шест година и 10 мјесеци затвора за кривична дјела организовани криминал и рачунарска превара.

Оптужницом Тужилаштва Тузланског кантона, на основу које су и осуђених, терети их да су кривична дјела починили крајем јануара и почетком фебруара 2020. године, са још пет држављана Украјине.

Према наводима оптужнице, они су у више кантона и градова на подручју ФБиХ, користећи различите софистициране рачунарске  алате и програме, приступали банкоматима Сбербанк БХ дд Сарајево на 24 локације.

- Са банкомата су преузимали веће износе новца, те себи и другим члановима групе  прибавили противправну имовинску корист у износу од око 2.600.000 КМ - наводи се у оптужници.

Боико (42) и Зајцев (61) су затечени у извршењу кривичног дјела и ухапшени у Бихаћу, када су са банкомата поменуте банке неовлаштено подигли новац у износу од око 100.000 КМ. Новац је тада одузет и враћен власницима.

-Кантонално тужилаштво Тузланског кантона је у сарадњи са Федералном управом полиције и другим полицијским агенцијама преузело истражне радње за цијело подручје ФБиХ и водило истрагу против укупно седам Украјинаца - наводе из тужилаштва.

Међутим, како истичу, обзиром на то да је пет Украјинаца недоступно правосудним органима у БиХ, кривично гоњење против њих је уступљено украјинским агенцијама за провођење закона и правосудним институцијама.

- Врховни суд ФБиХ је, након изрицања правоснажне пресуде, осуђенима продужио мјеру притвора  до упућивања на издржавање казне затвора - наводе из Тужилаштва.

Боико и Зајцев налазе у притвору од фебруара 2020. године, те ће им боравак у притвору бити урачунат у вријеме издржавања казне затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана