Свједоци: Петровић молио за помоћ прије поплаве

Небојша Томашевић
Свједоци: Петровић молио за помоћ прије поплаве

БАЊАЛУКА – Власник грађевинске фирме „Ријал шпед“, чији камиони су били ангажовани на изградњи насипа за вријеме поплава у Добоју, Рифет Јахић казао је да га је бивши  начелник  Обрен Петровић молио и тражио да ангажује камионе.

Он је ово испричао у  бањалучком Окружном суду на суђењу Петровићу и некадашњем шефу Одсјека цивилне заштите у Добоју Милку Видаковићу. Петровића и Видаковића терете за изазивање опште опасности током поплава у мају  2014. године  у којима је настрадало 11 људи и причињена велика материјална штета. Терете их за кривично дјело изазивање  опште опасности.

Јахић је казао да га је Петровић звао телефоном 14. маја 2014. године у вечерњим часовима више пута и молећивим гласом тражио да помогне.

- Назвао ме око 20 или 21 час и молећивим гласом рекао:  "Молим те, да ли би могао помоћи?". Питао сам шта ћу ти помоћи те се прекинула веза. Послије ме опет звао и рекао "Дај молим те помози, дај камионе". Одговорио сам да ћу му дати и упитао: „Како си мислио?“ -рекао је Јахић.

Додао је  да је послије ангажовао возаче и човјека који је  све то кординисао те да је у изради насипа учествовало његових пет камиона и багер. Појаснио је да је по захтјеву Петровића отишао на мјести гдје рађен насип код Жељезног моста у Добоју гдје био до три ујутро.

- Насип је био од 60 до 120 центиметара висине и дуг два до три километра. Ујутро сам покушао тамо опет отићи и нисам могао, а око осам часова сам звао своје и рекли су ми да је вода пробила насип па сам рекао да се повуку камиони - испричао је Јахић и нагласио да није наплатио изградњу насипа, али да му је плаћено за чишћење Добоја послије поплава.

Он је рекао и да му је Петровић 14. маја увече казао да његови у Штабу траже проглашење ванредног стања.

- Тада сам му рекао да ћемо ми морати повући механизацију у том случају. Постојала је опасност да ће се људи повући и отићи кућама - рекао је Јахић.

Власник фирме „Хифа оил“ Изудин Ахметлић који на подручју Добоја има пет фирми које су поплављене присјетио се да је 14. маја 2014. возећи се од Сарајева ка Добоју путем телефона разговарао са Петровићем те упозорио на забрињавајуће стање водостаја ријеке Босне.

- Вода је носила све пред собом и био је то талас као морски. Видио сам балване, фрижидере и грађевински материјал како плутају ријеком. Пошто у Добоју и близини имам пет фирми, морао сам реаговати. Звао сам Петровића и саопштио му да је Босна надошла и да је стање забрињавајуће. Одговорио ми је да се ситуација на терену прати- рекао је Ахметлић.

Поплава је му је нанијела велику материјалну штету, а у само једној од фирми поплављено је 2.000 тона пелета. Ахметлић је појаснио да су његови радници успјели да усидре резервоаре за гориво јер су се плашили да их вода не однесе и тако направе штету на мостовима низводно.

- Ту се радило о епској поплави и мислим шта год да се урадило није се могло зауставити - рекао је Ахметлић.

Оптужница Петровића и Видаковића терети да су  у периоду поплава од 13. до 17. маја 2014. године свјесно су кршили одредбе Плана за спровођење превентивних и оперативних мјера спасавања од поплава и Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама те да нису поступали по прописима и плановима усљед чега је наступила смрт 11 особа и имовинска штета већег обима.

ОС БИХ

Младен Достанић који је 2014. године у мају био начелник Команде логистике у Оружаних снага БиХ (ОС БиХ) у добојској касарни  "Миљковац" рекао је да су помагали становништву и да им је то тражио и Петровић.

- Нисмо имали никакве званичне информације о опасностима од поплавама. Рано ујутро, добио сам позив од дежурног официра и хитно се појавио у касарни. Од нас је тражено да пружимо помоћ. Све доступне снаге смо ангажовали на пружању смјештаја, изградњи насипа и помоћи становништву-рекао је између осталог Достанић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана