Суђење замјенику правобраниоца: Оптужени Басрак тражио изузеће тужиоца

Небојша Томашевић
Суђење замјенику правобраниоца: Оптужени Басрак тражио изузеће тужиоца

БАЊАЛУКА - Замјеник правобраниоца Републике Српске у сједишту у Приједору Зоран Басрак, кога терете за злоупотребу службеног положаја или овлашћења, у бањалучком Окружном суду је затражио изузеће републичког тужиоца Жане Бојић, јер тврди да није непристрасна.

Басрака оптужница терети да је злоупотребама омогућио да његов отац незаконито добије земљиште у посјед и тако оштетио Српску за око 2.522 КМ.

Он се брани сам, јер је отказао пуномоћ адвокату, а у судници бањалучког Окружног суда прво је истакао да су прекршена његова права по Европској конвенцији за људска права и да је одбијен његов захтјев за активирање имунитета који је њему као службенику дала Народна скупштина. Истакао је да је у овом случају прекршено његово право на имунитет, једнакост странака у поступку.

Судија Синиша Марковић је истакао да ће о захтјеву оптуженог у вези са имунитетом одлучити у пресуди. Басрак је затим поновио да по Закону о правобранилаштву РС има имунитет те је затражио изузеће тужиоца.

- Оптужница је незаконита и тужилац је приликом подизања прекршио Закон о правобранилаштву РС и имунитету и тако починио кривично дјело, као и судија, која је потврдила оптужницу. У овом случају предмет је водио тужилац Слободан Ћелић, чији је став био да нема кривичног дјела, а потом је случај пресигниран тужиоцу Жани Бојић, која је рекла да зна за мишљење тужиоца Ћелића, али да је то само његов став - рекао је Басрак.

Појаснио је да је тужилац Ћелић сам тражио да се изузме са случаја, јер познаје његову супругу Мирјану Миодраговић Басрак.

- Тужилац Жана Бојић такође је радила у канцеларији тужилаштва у Приједору у вријеме када је моја супруга била тужилац. Како је познанство моје супруге и тужиоца Ћелића био разлог за његово изузеће, онда је и разлог за изузеће тужиоца Бојићеве - рекао је између осталога Басрак.

Судија Марковић га је питао зашто раније није тражио изузеће тужиоца, а Басрак је одговорио да је то зато јер су покушали да се договоре да ријеше ову “правну ствар”. Након његовог захтјева суђење је одгођено, а главни републички тужилац ће одлучити о захтјеву за изузеће. Басрак је раније тражио изузеће поступајућег судије, што је одбијено. Због тих његових захтјева главни процес још није почео нити је прочитана оптужница.

ОПТУЖНИЦА

Према оптужници Зоран Басрак је од 30. јула 2014. године до 5. новембра 2016. године на подручју Новог Града и Приједора, као замјеник правобраниоца, поступао у управном поступку у предмету Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) Бањалука, покренутом по захтјеву његовог оца Б. Б. за признавање права власништва земљишта узурпацијом. Радило се о шуми над којом је промијењена својина са дотадашњег титулара Независне државе Хрватске у корист Републике Српске. Наведено је да с намјером да оцу прибави корист оптужени није тажио своје изузеће те је свјесно пропустио да изјави жалбу на рјешење РУГИПП-а, а потом и покрене управни поступак. Додаје се да је усљед пропуста Басрака у јавним евиденцијама извршена укњижба права својине на некретнинама у корист његовог оца Б. Б., на који начин му је прибавио корист од 2.522,98 КМ, а за тај износ оштетио Републику Српску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана