Суђење за убиство Славише Крунића: Балдо нападачу јавио када је жртва кренула у засједу

Небојша Томашевић
Суђење за убиство Славише Крунића: Балдо нападачу јавио када је жртва кренула у засједу

БАЊАЛУКА - Оптужени Емилио Балдо (53), кобне вечери када је ликвидиран бизнисмен Славиша Крунић (48) и његов пратиоц Жарко Павловић (38), само неколико минута након одласка жртве из кафе бара "Морети" путем телефона је звао нападача Жељка Ковачевића.

Утврдио је то вјештак Мирослав Ћурковић у извјештају о криминалистичко аналитичкој обради доказа и информација у овом предмету.

Ћурковић је у бањалучком Окружном суду завршио излагање извјештаја  чиме је завршен долазни поступак тужилаштва.

У овом предмету осим Балда оптужени су и Бенеди Ђукановић (53) и бивши радник „Сектора Секјуритија" Родољуб Гајић кога терете за помагање. 

Ковачевић је убијен током извршења злочина у размјени ватре.

Према извјештају Ћурковића, код убијеног нападача је нађен телефон тзв "специјал" кориштен за комуникацију само с једним бројем који је, како је раније појаснио вјероватно користио Балдо. 

Утврдио је да је у вријеме позива број, који је како је раније речено вјероватно користио Балдо, био на подручју Гламочана, док је број који је нађен код Ковачевића био на подручју базне станице Јаблан која покрива и мјесто убиства. 

Вјештак је у анализи навео да је у вријеме одласка "тојоте" из кафића Морети, "црна корса" коју је према оптужници користио Балдо, неколико минута раније снимљена камерама видео надзора како иде према Бањалуци, па се враћа према Лакташима. 

Анализа Ћурковића показала је да су кобне вечери дана Ковачевић и Балдо пролазили поред кафића "Морети".
Ћурковић је у извјештају, који има 90 страница, анализирао кретање свих возила, која су према оптужници користили оптужени, као и њихову комуникацију телефонима. 

Урадио је и геопозиционирање мјеста злочина, проналаска оружја, возила оптужених и мјеста становања. 

Према његовој анализи "голф7", који је, према оптужници возио  Ђукановић, кобног дана 22. априла 2019. године ишао је из Куљана према Бањалуци, а око 1.30 часова 23. априла снимљен је у Клашницама. 

Анализом видео надзора утврђено је да је "голф" отишао према Прњавору и Добоју и задњи пут је снимљен камером МУП-а Зеничко-Добојског кантона на путу за Сарајево.

Одбрана општужених приговорила је овом изјештају истичући да вјештак Ћурковић није стручњак.

Крунић и Павловић убијени су 22. априла 2019. године у близини Крунићеве куће у Гламочанима, код Лакташа. Тада је рањен Крунићев возач Горан Илић, а у размјени ватре убијен је Ковачевић. 

Ђукановића и Балду терете да су заједно са убијеним нападачем организовали и припремили злочин. Гајића терете за помагање јер је одао информације о кретању свог газде и обезбјеђењу у замјену за опрост дуга. 

Гајић је био члан личног обезбјеђења Крунићеве супруге и дјеце. Оптужене терете и за покушај убиства Илића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана