Суђење за убиство Богдановића: Суд исправља грешке тужилаштва, наложио ДНК анализу

Небојша Томашевић
Суђење за убиство Богдановића: Суд исправља грешке тужилаштва, наложио ДНК анализу

БАЊАЛУКА – Бањалучки Окружни суд, због пропуста у истрази, наредиће ДНК вјештачење предмета пронађених на мјесту убиства Ариела Богдановића (28) из Бањалуке и његових ствари, као и оних одузетих од оптуженог за брутални злочин Далибора Мандића (37) међу којима су патике са трагом који асоцира на крв, а које нису вјештачене.

Како је појаснио предсједник судског вијећа Драган Улетиловић, упоредиће се сви нађени трагови са  неспорном ДНК  жртве Богдановића и оптуженог Мандића.

- С обзиром на пропусте у овом случају, вјештачење је неопходно у циљу утврђивања потпуног и тачног чињеничног стања. Треба да видимо има ли трагова оптуженог и жртве - рекао је Улетиловић.

Мандића терете да је Богдановића усмртио 2. децембра 2022. године на Булевару српске војске у Бањалуци гдје га брутално избо ножем више пута.

Свједоци суда,  Андријана Јовић и Свјетлана Малић, које учествовале у увиђају убиства и претресу куће оптуженог, потврдиле су да су током истраге одузети бројни предмети који нису вјештачени, а на којима би се могли наћи неки трагови. Тужилаштво је, ако је судити по њиховим изјавама,  од самог почетка имало бројне доказе које није узело у обзир и вјештачило  како би се пронашли трагови који могу да укажу да ли је оптужени починио злочин или није.

Вјештак биолошке струке Божана Илић потврдила је да је она имала наредбу за вјештачење дукса и црвене јакне  одузетих од оптуженог те да те трагове упореди само са ДНК од оптуженог који је и нађен. Казала је да није рађено поређење трагова са ДНК жртве јер то није ни тражено. Како је појаснила на дуксу и јакни  нађен је јако лош траг и они се не би више могли вјештачити.

- Уз јакну и дукс достављена и црна чарапа која није вјештачена јер тужилаштво то није тражило. Одјевни предмети жртве су били крвави и узети  су брисеви, као и  траг који није био крвав,  али није тражено да се вјештаче. Ту би се претпостављам, могао наћи  траг жртве - рекла је вјештак Илић.

Казала је да су изузети и трагови са руку и испод ноктију који нису вјештачени. Такви трагови узети су с руку жртве и ни они нису вјештачени.

Јовићева, која је присуствовала увиђају убиства Богдановића, казала је  да је поред тијела нађен новчаник жртве, а прегледом ширег лица мјеста и његов руксак.

 - Руксак је био код ограде студенског Кампуса преко пута мјеста гдје нађено тијело. Претпостављам да је ту почео сукоб. На руксаку је касније нађен траг који асоцира на крв - рекла је Јовићева.

Свјетлана Јовић потврдила је да су у кући оптуженог Мандића пронађене ципеле и два пара патика од којих је на онима "најк" био траг који асоцира на крв. Према њеним ријечима, нађене су тамне хлаче,  доњи веш и доњи дио тренерке који су били мокри, затим руксак сиво – плаве боје у коме је била боца, те нож у јакни и два телефона.

- Сумњали смо да је веш опран па смо увиђај прекинули и сутрадан наставили коришћењем луминола да видимо имали трагова крви. Коришћењем луминола уочени су трагови који могу асоцирати на крв, али и друге хемикалије. Прије тога изузели смо трагове са сливника  каде и туш батерије, као и са умиваоника и са рукохвата батерије. То смо узели ради вјештачења, јер ако је спирана крв могли би остати трагови-рекла је Малићева.

Мандић је на питање суда рекао да је поменуте вечери био црној тренерци која је била мокра и у патикама "најк", а  затим је је преобуо  ципеле "картерпирал" отишао у теретану. Казао је да је у руксаку имао патике које користио у теретани.

Вјештак Илић је појаснила да се могу вјештачити и предмети који су опрани у машини на температури до 60 степени јер остаје ДНК траг.

Рочишту су присуствовали отац жртве Томо Богдановић, као и опуномоћеник породице адвокат Марко Микеш

Покварена машина

Вјештак Божана Илић суду је рекла да је у Заводу за судску медицину тренутно покварена машина за ДНК вјештачења.

- Наручен је дио за поправку из иностранства и очекујемо да почне да ради у мају - рекла је Илићева.

Оптужница

Далибора Мандића терете за тешко убиство почињено на свиреп или подмукао начин.

Како пише у оптужници, Он је кобне вечери 2. децембра 2022. године, у намјери да га убије, пратио Аријела Богдановића који је ишао из правца Тржног центра „Делта планет” према Ррбровачком мосту. Наводи се да га је сустигао у близини Студентског кампуса и убо ножем у предјелу горњег дијела трупа након чега је рањени Богдановић  почео да бјежи те је прешао коловоз на Булевару Српске војске и пао код бензинске пумпе.

Како се даље наводи у оптужници, Мандић је  затим притрчао  Богдановићу те га док је лежао ножем убо осам пута и усмртио, а затим побјегао.

Све се десило поменутог дана око 19.35 часова. Убиство су снимиле камере оближњег видео надзора на коме се, како тврди тужилаштво, види како Мандић трчи за жртвом те како га убада ножем када је пао.  Мандић и Богдановић су заједно  радили у једној фирми у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана