Суђење Петровићу и Видаковићу: Добојлије спасавали специјалци са четири чамца

Небојша Томашевић
Foto: Глас Српске

БАЊАЛУКА- Припадници тадашње специјалне полиције људе у поплављеном Добоју спасавали су са четири чамца међу којима су били и они на весла.

Ово је рекао свједок тужилаштва Ненад Миловановић у бањалучком Окружном суду на суђењу бившем начелнику Добоја Обрену Петровићу и некадашњем шефу Одсјека цивилне заштите Милку Видаковићу.

Петровића и Видаковића терете за изазивање опште опасности током поплава у мају 2014. године у којима је настрадало 11 људи и причињена велика материјална штета. Терете их за кривично дјело изазивање опште опасности.

Миловановић је казао да је тренутно запослен као вођа ронилачког тима Специјалне антитерористичке јединице Министарства унутрашњих послова Републике Српске, а те послове је обављао и у мају 2014. године.

Према његовим ријечима његову јединицу ангажовао је министар унутрашњих послова Српске и у Добој су отишли када је, како је рекао “вода ушла у град”.

- Имали смо два рафтинг чамца, маестрал и десантни гумени чамац. Путем телефона сам се чуо са тадашњим начелником Цивилне заштите Милком Видаковићем и он нас је упутио у дијализни центар. Евакуисали смо пацијенте, а том приликом у близини смо чули људе у баракама које смо такође евакуисали - рекао је, између осталог Миловановић.

Појаснио је да је он спасавао људе из ужег центра Добоја, насеља Вила и Баре.

Присјетио се да је улица од дијализног центра према Аутобуској станици у Добоју била као ријека и да су том приликом извукли и жену коју је носила бујица.

Он је на питање одбране адвоката Јадранке Ивановић да ли су имали довољно људи и опреме да спасу Добојлије рекао да да нису. Потврдио је и тврдње одбране да је његова јединица једина на нивоу Српске која има тим за спасавање на води и под водом.

Александар Новаковић, који је у вријеме поплава обављао функцију в.д. директора Радио телевизије Добој рекао је да су 12. маја од Републичке управе цивилне заштите добили временску прогнозу упозорење на обилне падавине.

- Тај документ је донио је Видаковић и он је објављиван у програму сваки сат. У том документу се наводило да је постојала могућност изливања ријека, али се није помињао слив Босне и Добој, већ Саве и Подриње. То је једини документ с нивоа врха Српске који смо добили - рекао је Новаковић који је био и члан Штаба за ванредне ситуације у Добоју.

Он је нагласио да је обилазио терен те да је обавјештавао грађане и колеге новинаре о раду Штаба и ономе што је видио и чуо, као и о временској прогнози.

Казао је да се Штаб састао 14. маја увече и да је тадашњи градоначелник Петровић предложио увођење ванредне ситуације.

- Побунили су се извођачи радова који су учествовали у изградњи насипа на потоку Лијешањ и магистралном путу да ће отићи ако се прогласи ванредно стање. Ујутро су се сви чланови штаба сложили да се не може борити против природе и да се прогласи ванредно стање - рекао је између осталог Новаковић.

Оптужница Петровића и Видаковића терети да су у периоду поплава од 13. до 17. маја 2014. године Свјесно су кршили одредбе Плана за спровођење превентивних и оперативних мјера спасавања од поплава и Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама те да нису поступали по прописима и плановима усљед чега је наступила смрт 11 особа и имовинска штета већег обима.

 „Октопус“

Ненад Миловановић рекао је да су са градом Добојем, односно Милком Видаковићем разговарали о идеји успостављања тима за спасавање на води.

- Тада сам био предсједник ронилачког клуба “Октопус” који смо основали 2010. године као удружење грађана. Разговарали смо да Добој помогне у набавци опреме и обуци тог тима, а опрема би била власништво града. Видаковић се сложио и касније смо послали допис за склапање уговора у вези са тим, али нисмо добили одговор -рекао је Миловановић.

Тужилац Мустафа Јупић подсјетио га је да је у изјави рекао како је добио копију одлуке градоначелника Петровића у којој је наведено да се за поменути посао мора спровести процес јавних набавки. Миловановић је рекао да је то тако, али да РК “Октопус” није добио одговор на свој допис.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана