Шокантни детаљи на суђењу за смрт двоипогодишње дјевојчице у Сарајеву

ГС
Шокантни детаљи на суђењу за смрт двоипогодишње дјевојчице у Сарајеву

САРАЈЕВО - У Кантоналном суду у Сарајеву данас је одржано рочиште у предмету “Џена Гаџун”, који се води против љекара Суада Рожајца, Јасмине Халимић и Нине Јовановић због смрти двоипогодишње Џене Гаџун, а свједочиле су Нермина Кадић и Амела Тановић-Ћеранић.

Нермина Кадић је као бивша медицинска сестра и анестетичарка, заједно с оптуженим доктором Суадом Рожајцем и осталима, присуствовала извођењу оперативног захвата над ђевојчицом Џеном Гаџун.

Током унакрсног испитивања Кадић је нагласила како је радила приватно без уговора о раду за Суада Рожајца, пет до осам пута годишње за износ од 50-60 КМ, у зависности од трајања операције.

Како пише сарајевски „Аваз“, њене дужности су биле припремање операционе сале, преглед монитора и остало.

Напуштали салу

На дан операције Кадић је казала како се нашла испред ординације с доктором Рожајцем док су унутра били Мурис и Амила с ђевојчицом.

Током операције примијенили су “Инхалациони анестетик”, докторица Нина Јовановић је вршила операцију, док је Јасмина Халимић асистирала.

Током свједочења више пута је истакнуто како су доктор Рожајац и Кадић напуштали салу, те како је то сасвим нормална пракса и у другим установама, а приликом повратка у ординацију вршена је само дезинфекција руку.

ЕКГ апарат

Кадић је истакла како током операције није било никаквих проблема, тек при завршетку, када се радило шивање ране, дошло је до компликација. Како доктор Рожајац није био присутан, Кадић га је позвала, казавши да је чула чудан звук како пада кисик те да ђевојчица мијења боју, односно модри.

Рожајац је дошао и почео да реанимира дјевојчицу, у току реанимације чуо се звук откључавања врата када је доктор Бењамин Бејтовић дошао у ординацију.

Кадић је тада повикала “Бењамине, силази доље”, а он је питао шта треба.

- Помози, молим те, масирај срце - одговорено је.

Кадић је истакла како је то трајало 10 минута, Јовановић и Халимић су биле присутне, али нису радиле реанимацију. По завршетку реанимације позвана је Хитна помоћ, а 30 минута касније је стигла и полиција.

На питање везано за ЕКГ апарат, Кадић је истакла како дијете није било спојено на њега јер је мислила да ју је доктор Рожајац спојио.

- Дијете није било на ЕКГ електродама, моја је грешка, ја сам мислила да јесте, али није - казала је.

Ургентни захтјев

Друга свједокиња Амела Тановић-Ћеранић, кантонални здравствени инспректор, истакла је више неправилности.
Тановић-Ћеранић је вршила инспрекцију по ургентном захтјеву Министарства здравства због медијских писања о смрти ђевојчице Гаџун у ординацији доктора Рожајца, Халимић и Бејтовић.

Како је истакла, током вршења инспекцијског наџора утврђено је да Халимић није имала уговоре о сервисирању инструмената. Постојао је уговор супротан закону, тј. имали су дозволу за вршење малих захвата с локалним анестезијама, али не за неке веће захвате, као што је овај случај, протокол није био овјерен…

Код доктора Рожајца је фалила просторија за преглед пацијената, што није по закону, опрема за ординације и апарати нису имали потврду о исправности.

Нису имали дозволу

Када је ријеч о Поликлиници ''Бејтовић'', Тановић-Ћеранић је истакла да није ријеч о поликлиници него о Стоматолошкој ординацији ''Бејтовић''.

Дакле, ђевојчица Џена је оперирана у ординацији која није имала дозволу за такву врсту захвата.

Амила Сидран и Алмир Бадњевић су свједоци за наредни претрес који је заказан за 14. март у 10 сати.

Подсјећамо, оптужени у овом предмету су троје љекара, Суад Рожајац, Јасмина Халимић-Алајбеговић и Нина Јовановић, против којих се води поступак због смрти двоипогодишње Џене Гаџун из Какња.

Џена Гаџун преминула је 14. новембра 2021. године у Клиничком центру Универзитета у Сарајеву. Она је преминула након што јој је стоматолошкој ординацији "Др. Бејтовић" обављена "рутинска" операцију очног капка, током које је дошло до компликација и срчаног застоја, те пада у кому дјевојчице, из које се никад није пробудила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана